Bursele din intreaga lume dau semne disperate de criza, autoritatile de reglementare a pietelor luand decizia ca solutia cea mai potrivita in aceasta perioada ar fi oprirea tranzactiilor, informeaza NewsIn.

  • Bursele din Milano si Lisabona se prabusesc, in linie cu celelalte piete europene

Indicele vedeta al bursei din Milano, SP/Mib, a scazut cu 8,88%, pana la 19.928 puncte, dupa o coborare anterioara de 3,63%, arata AFP. Joi, acesta a inchis sedinta in coborare cu 1,81%, pana la 21.871 puncte, arata AFP.

PSI-20, indicele vedeta al bursei din Lisabona, a scazut cu 7,32%, pana la 6.188,97 puncte, evolutia sa negativa fiind sprijinita de situatia sectorului energetic. Indicele principal al bursei din Praga, PX, a scazut in deschiderea sedintei de tranzactionare cu 13,8 %, potrivit unor brokeri.


Bursele europene au scazut semnificativ in prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri
, adancind pierderile din deschidere, piata cedand sentimentului de panica, inainte de reuniunea Grupului celor Sapte (G7).

  • Bursa din Londra a inregistrat o scadere accentuata in primele schimburi de vineri, indicele principal, Footsie-100, coborand cu 10,20%, la 3.873,99 puncte, sub pragul de 4.000 puncte, pentru prima oara din iulie 2002, relateaza AFP.

  • Bursa de la Paris a inchise sedinta de joi cu un declin de 1,55%, dupa pierderi anterioare de 9,04%, luni si 6,31% la finalul sedintei de marti. Bursa din Paris a deschis seinta in scadere, in contextul in care indicele CAC 40 a pierdut 9,68% la numai cateva minute dupa inceperea tranzactiilor, dupa evolutii similare ale bursei de pe Wall Street.

  • Pe bursa din Frankfurt, in primele minute de tranzactionare, indicele Dax si-a adancit pierderile pana la 9%, dupa ce coborase, in deschidere, cu 5,99%, la 3.442,70 puncte, fata de nivelul de 4.887,00 puncte inregistrat anterior, din cauza temerilor de pe piata.

  • Cele doua burse din Moscova au ramas inchise vineri dimineata

Cele doua burse din Moscova, RTS si Micex, nu au fost deschise vineri dimineata, asa cum ar fi fost normal, din ordinul autoritatii de reglementare a pietelor, au anuntat serviciile de presa ale burselor, relateaza AFP.

"Conform ordinului serviciului federal al pietelor financiare, tranzactiile bursiere de pe RTS sunt oprite", anunta unul dintre comunicate, in care se precizeaza ca reluarea tranzactionarilor urmeaza sa fie anuntata ulterior.

La randul sau, Micex mentioneaza pe pagina sa de internet ca tranzactionarea va fi oprita icepand cu ora locala 10.00. Bursele europene au scazut semnificativ in prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri, adancind pierderile din deschidere, piata cedand sentimentului de panica, inainte de reuniunea Grupului celor Sapte (G7).

  • Tranzactionarea a fost suspendata la bursa din Viena

Sedinta de tranzactionare la bursa din Viena a fost suspendata pana la 12:00, ora Romaniei, dupa ce cotatiile mai multor actiuni au coborat cu peste 10%, in deschidere, arata AFP.

La Atena, indicele FTSE/Athex a cazut cu 8,61%, la 2.287,56 puncte, dupa ce bursele americane au inregistrat caderi istorice si cele europene au deschis pe rosu.

  • Bursa din Tokyo, cea mai mare scadere din ultimii 21 de ani

Indicele bursei nipone Nikkei a inchis sedinta de vineri cu o scadere spectaculoasa, de 9,62%, cea mai abrupta din ultimii 21 de ani, din cauza temerilor privitoare la situatia sistemului financiar mondial, informeaza NewsIn.

La inchidere, indicele Nikkei 225 a coborat cu 881,06 puncte, sau 9,62%, pana la 8.276,43 puncte.
Aceasta este cea mai brusca scadere procentuala a prinicipalului indice al bursei din Tokyo din 20 octombrie 1987, cand a pierdut 14,90%, in urma caderii pietei din New York in "Lunea Neagra". Totodata, este a treia cea mai mare prabusire intr-o sedinta din istoria indicelui, creat in 1950.

La inceputul sedintei de tranzactionare, indicele pierduse insa 1.042,08 puncte, sau 11,38%. De asemenea, Nikkei a inchis pentru prima data dupa 2003 sedinta bursiera sub 8.500 puncte.

Dupa sapte zile de scaderi, Nikkei a pierdut in total 24,33% in ultima saptamana, 26,50% de la inceputul lui octombrie si 54,68% fata de cel mai inalt nivel atins la mijlocul lunii iulie 2007, la inceputul crizei financiare. Indicele compozit Topix, care descrie evolutia tuturor titlurilor din prima categorie, a pierdut 64,25 puncte, sau 7,10%, pana la 840,86 puncte.

Din cauza scaderilor prea mari, tranzactiile au fost suspendate pentru un sfert de ora pe piata contractelor la termen si a optiunilor. La bursa din New York, indicele Dow Jones a incheiat sedinta de joi cu o scadere spectaculoasa de 7,33%, in contextul in care investitorii sunt ingrijorati asupra starii sistemului bancar american si situatiei financiare a producatorului auto General Motors.

Un alt factor ce a sprijinit evolutia negativa este faptul ca luni, 13 octombrie, va fi o sarbatoare legala in Japonia, iar investitorii au urmarit sa inchida pozitiile inaintea weekendului prelungit, potrivit unor brokeri.

Ce se intampla la BVB?

Bursa va prelungi in sedinta de astazi perioada de predeschidere pana la ora 16, urmand ca preturile de inchidere din aceasta sedinta sa fie stabilite in ultima jumatate de ora, ca urmare a prabusirii burselor internationale, a declarat pentru Stere Farmache, presedintele BVB. Detalii aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.