Majoritatea locurilor de munca vizate sunt in domeniul constructiilor, paralizat de la inceputul anului, si in cel al serviciilor, relateaza NewsIn.

In contextul unei scaderi bruste a cresterii economice spaniole, incepand din luna ianuarie, Guvernul a anuntat recent ca va impune limite privind angajarea de mana de lucru straina si ca sustine un plan de repatriere voluntara pentru imigrantii care traiesc deja in Spania.

"Nu ar fi rezonabil sa apelam in prezent la zidarii" din strainatate, a explicat Consuelo Rumi, secretar de stat pentru imigratie, in Parlament. Ea a subliniat ca decizia Guvernului reprezinta o "ajustare la realitatea" crizei economice cu care se confrunta Spania, dupa 10 ani euforici, marcati de un boom in sectorul constructiilor.

Secretarul de stat a subliniat ca somerii spanioli sau straini cu resedinta in Spania trebuie sa aiba prioritate in cazul posturilor care erau oferite anterior muncitorilor recrutati in tarile lor de origine.

Numarul somerilor din Spania a crescut cu 30,1% in ultimele 12 luni. Astfel 608.005 persoane sunt somere in prezent, in special in domeniul constructiilor, unde multi angajati sunt imigranti. Rata somajului era, in al doilea trimestru al anului 2008, de 9,34% in randul spaniolilor si de 16,64% in randul imigrantilor, potrivit Institutului National de Statistica.

Numarul imigrantilor a crescut semnificativ in Spania, datorita dezvoltarii economice impresionante de deceniul trecut. Astfel, daca in 1996 in tara se aflau 500.000 de imigranti, in prezent numarul lor a ajuns la 5,22 de milioane, dintre care 2,2 milioane extracomunitari.