Cei din industria imobiliara spun ca o casa scoasa acum la vanzare se vinde de doua ori mai greu decat vara trecuta

Specialistii spun ca preturile imobilelor din Regat vor reveni in urmatorii ani la nivelul inregistrat in 2000
Problemele pietei imobiliare din Marea Britanie se adancesc, odata cu incetinirea economiei si inasprirea conditiilor de creditare.

Pretul caselor britanice a inregistrat luna trecuta cea mai mare scadere anuala din ultimele aproape doua decenii, in conditiile in care economia tarii risca sa intre in recesiune, iar institutiile de creditare sunt refractare la a mai acorda credite.

Pe de alta parte, inflatia tot mai mare impiedica Banca Angliei sa reduca dobanzile de referinta. Iar daca in iulie casele au fost mai ieftine cu 1,7% fata de luna anterioara, in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut preturile sunt mai mici cu 8,1%, arata un studiu al Nationwide, al patrulea mare creditor ipotecar din Regat.

Noua luni consecutive de declin
Acum, o casa costa in medie 169.316 lire sterline, ceea ce inseamna ca este cu 15.000 lire sterline mai ieftina decat era in luna iunie. Iulie a fost a noua luna consecutiva in care valoarea proprietatilor britanice si-a continuat declinul.

"Economia tot mai slaba si pesimismul vizavi de piata imobiliara nu sugereaza o revenire rapida", a spus economistul-sef de la Nationwide, Fionnuala Earley, citata de BBC. Cei care vand nu vor sa accepte o oferta mai mica, fapt care, cumulat cu numarul mic de credite ipotecare acordate, a dus la o incetinire a activitatii pe sectorul tranzactiilor imobiliare.

Earley spune ca, la momentul actual, consumatorii britanici strang cureaua, pe fondul scumpirii petrolului si alimentelor, intr-un moment in care economia sufera de o lipsa a veniturilor disponibile.
Studiul Nationwide a fost dat publicitatii la scurt timp dupa ce Banca Angliei a spus ca numarul de noi credite ipotecare aprobate in vederea achizitiei de noi locuinte a atins in luna iunie cel mai scazut nivel din 1999 incoace.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.