Noua masura va reduce cu pana la 30% suma pe care o va putea imprumuta o persoana fizica. Acest lucru se va resimti si in preturile locuintelor construite inainte de 1989, deoarece se asteapta o ieftinire a acestora. Se considera ca locuintele noi nu se vor ieftini, pentru ca au crescut preturile materialelor de constructii.

Raportul cerere-oferta se va modifica dupa ce deciziile BNR vor intra in vigoare. „Aceste masuri nu vor face altceva decat sa micsoreze cererea solvabila. In conditiile in care se aplica scenariul cel mai prost pentru a vedea daca acela care solicita creditul poate suporta creditul, acesta fie va lua un credit mai mic, fie nu-l va mai lua deloc.

Si asa piata este asa cum este, cu un numar mic de tranzactii, iar aceasta masura va face ca numarul de tranzactii sa scada“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El mai este insa de parere ca este doar o masura tranzitorie, dar considera ca este o decizie normala a BNR. „Masurile BNR sunt normale pentru ca apara sanatatea sistemului bancar“, mai spune Ion Radu Zilisteanu.