Ridicarea unei case de 100 de metri patrati construiti costa 50.000 de euro si dureaza cel putin cinci luni

Cei care vor sa isi construiasca o casa trebuie sa se inarmeze cu rabdare. Cam cinci luni, fara a lua in calcul utilitatile, poate sa dureze constructia unei case cu o suprafata de 100 de metri patrati, la cheie, cu tot cu finisaje, la care sa lucreze o echipa de sase-sapte oameni. Dupa acest timp, proprietarul trebuie sa aleaga doar mobila. "O casa cu P+1, cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati construiti, impartita in 50 mp parter, plus 50 de metri patrati etajul, se poate ridica aproximativ in doua luni si jumatate, in faza de rosu", a declarat Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.

Pentru a se ajunge cu constructia in faza de rosu inseamna sa se faca fundatia, sa se ridice peretii si sa se construiasca acoperisul, partea lemnoasa, cu tot cu invelitoare. Partea de finisaje, care aduce constructia la cheie, mai dureaza aproximativ 60 de zile, iar proprietarii trebuie sa stie ca aceasta etapa va fi mai costisitoare decat faza de rosu.

"Pentru ca locuinta sa fie gata la cheie trebuie tencuita, gletuita, atat la exterior, cat si la interior, trebuie montata faianta, gresia, geamuri, usi interioare, precum si instalatiile de curent si cea sanitara", sustine Gheorghe Doholici, inginer constructor. Instalatia sanitara presupune montarea vasului de WC, a chiuvetei, a cazii, precum si a instalatiilor din bucatarie. "Aducerea unei constructii de 100 de metri patrati construiti de la faza de rosu in faza la cheie dureaza aproximativ doua luni, iar costurile se ridica aproximativ la 55% din pretul final al casei", a amintit Ciprian Ana.

In constructia unei case, cel mai mult timp se pierde la betoane. Dupa ce a fost sapata groapa, se toarna fundatia care trebuie lasata cam 10-12 zile sa se usuce, dupa care se pot zidi peretii. "Un zidar bun ridica maximum 10 metri patrati de perete pe zi. Aproximativ trei metri cubi de caramizi", a amintit Ciprian Ana. La fel, foarte mult dureaza decofrarea planseului, care separa parterul de etaj si centura de siguranta a casei peste care se monteaza sarpanta. Planseul trebuie lasat in cofrag timp de 21 de zile, dupa care se poate lucra pe el fara probleme. Centura de siguranta trebuie lasata cel putin o saptamana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.