Blocajul resimtit de la inceputul anului pe segmentul apartamentelor vechi influenteaza si piata chiriilor. O buna parte dintre cei care nu au reusit sa vanda si-au scos proprietatile la inchiriat

Ca urmare, fata de luna iunie a anului trecut, ofertele de apartamente inchiriabile sunt cu 35%-45% mai multe. Cererea pare sa fi atins un punct de echilibru cu oferta. In acest context, in ultimele sase luni, nivelul chiriilor a inregistrat cresteri limitate, de sub 5%.

Si pentru perioada urmatoare, previziunile specialistilor se mentin rezervate. Desi admit posibilitatea unor majorari in toamna, acestia estimeaza ca diferentele vor fi nesemnificative.

Oferta crescuta din piata va mentine chiriile la un nivel relativ constant. De altfel, apreciaza analistii, sumele pretinse de proprietari au atins deja „pragul de suportabilitate" a populatiei.

Atat timp cat numarul apartamentelor destinate inchirierii va ramane unul ridicat, specialistii spun ca nivelul chiriilor se va mentine relativ constant.

Multi dintre cei care nu au reusit sa-si vanda locuintele s-au reorientat spre inchiriere. Tarifele nu au mai inregistrat insa majorari spectaculoase.

Este clar ca, de la inceputul anului, vanzarea de apartamente vechi si-a pierdut efervescenta din anii trecuti. Scaderea drastica a numarului de tranzactii si reducerea preturilor de vanzare a determinat multi proprietari de apartamente vechi sa le scoata la inchiriere.

Ca urmare, oferta pe acest segment a crescut semnificativ. Potrivit unei monitorizari a site-ului AnunturiParticulari.ro, in perioada iunie 2007-iunie 2008, realizata de Agentie.net, fata de iunie 2007, in iunie 2008 au fost scoase la inchiriere cu aproape 45% mai multe apartamente de doua camere si cu aproximativ 35% mai multe apartamente de trei camere. Pentru garsoniere, cresterea numarului de oferte a fost de 33%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.