Necesarul de locuinte din Bucuresti nu va fi acoperit in urmatorii cinci ani, chiar daca investitorii imobiliari anunta livrari consistente in piata

Raportul dintre cerere si oferta pe piata rezidentiala din Capitala ramane dezechilibrat, in prezent doar un bucurestean din cinci si-ar putea gasi o casa noua, arata un studiu al companiei imobiliare Regatta. "Numarul de apartamente noi care vor fi livrate pe piata in urmatorii cinci ani va ajunge la circa 65.000. Desi vorbim de o cifra considerabila, necesarul de locuinte nu va fi acoperit, raportul fiind estimat azi la o locuinta pentru cinci cereri in Bucuresti", comenteaza Alexandru Nitescu, director de proiecte si investitii in cadrul Regatta.

In Bucuresti, harta proiectelor rezidentiale noi contureaza zona de nord ca fiind cea mai atractiva, cu 38,10% din totalul locuintelor disponibile in urmatorii cinci ani, urmata de zona de est, care cumuleaza 26,93% din totalul apartamentelor anuntate pe piata, potrivit studiului Regatta. Zona de vest a Capitalei va dispune in perioada anuntata de 22,68% din totalul ofertei de locuinte noi, iar in zona de sud proiectele demarate reprezinta deocamdata 6,38%.

Analistii imobiliari sustin insa ca aceste cifre reprezinta doar ipoteze, in conditiile in care statisticile anuntate se bazeaza pe numarul proiectelor anuntate, or, o parte dintre acestea ar putea sa nu fie finalizate. "Toate aceste statistici reprezinta presupuneri. Se discuta cifre care sunt raportate de promotori, insa multe dintre proiecte nu vor fi terminate. Nu exista o baza statistica imobiliara reala in Romania", a spus Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor Imobiliare.

In opinia acestuia, in conditiile in care piata locuintelor noi se afla in reorganizare peste tot in lume, este exclus ca in Romania tendinta sa fie alta decat in celelalte tari. "Toate aceste discutii sunt propaganda pentru mentinerea preturilor si profiturilor ridicate", a conchis Radu Zilisteanu, precizand ca problemele de lichiditati de pe pietele internationale s-au repercutat si asupra pietei romanesti, afectand o parte din investitiile imobiliare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.