Intr-o singura saptamana, doi dezvoltatori internationali prezenti pe piata locala au anuntat ca intampina probleme financiare grave, insa, potrivit reprezentantilor din Romania, aceste dificultati nu vor afecta in nici un fel proiectele desfasurate in Romania

Criza loveste dezvoltatorii imobiliari din Europa. Vor fi afectate si operatiunile din Romania? Dezvoltatorul spaniol Fadesa, care dezvolta in Romania proiectul rezidential Bonaire Community, a anuntat ieri, in urma unei intruniri a consiliului de administratie, ca se afla in incapacitatea de plata a creditelor contractate in valoare de 5,1 miliarde de euro, insa reprezentantii companiei au precizat ca aceasta situatie nu afecteaza proiectele din Romania.

La sfarsitul saptamanii trecute grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay, Day Group a anuntat ca va intra sub administrare speciala, din cauza deficitului de lichiditati, noul administrator fiind Ernst&Young. Compania Atrium Centers, care dezvolta in Romania patru centre comerciale alaturi de fondul Dawnay Day Carpathian, al carui actionar majoritar este grupul financiar britanic, a explicat, de asemenea, ca proiectele sale nu sunt deloc influentate de situatia dificila a Dawnay Day.

“Atrium doreste sa clarifice faptul ca proiectele sale de dezvoltare din Romania sunt finantate integral de Dawnay, Day Carpathian PLC (Carpathian), o companie independenta de Dawnay, Day Group. Actiunile Carpathian sunt cotate pe piata investitiilor alternative din cadrul Bursei de Valori din Londra. Cotarea si finantarea companiei sunt independente de Dawnay, Day Group”, se arata in comunicatul Atrium Centers.

„Dificultatile pe care le intampina Dawnay Day nu au nici o legatura cu evolutia proiectelor Atrium Centers in Romania. Pe aceasta piata, Atrium are deja o reputatie si un input pozitiv din partea partenerilor sai. Fiind o entitate separata de Dawnay Day, necesarul de equity a fost din timp securizat, iar proiectele noastre se vor dezvolta ca si pana acum”, a declarat, pentru Wall-Street, Adina Calinescu, Country Manager Atrium Centers.

Dezvoltatorul Fadesa a anuntat la inceputul anului trecut ca va investi peste un miliard de euro in cinci proiecte rezidentiale, unul in Bucuresti si alte patru in Bacau. Primul proiect, Bonaire Community este situat in zona Stefanesti si va cuprinde 7.600 de locuinte, ce au ca termen de livrare sfarsitul anului 2009.

"In principiu, proiectele anuntate pentru piata din Romania nu vor fi afectate de situatia dificila in care se afla grupul spaniol", a declarat directorul comercial al filialei Fadesa din Romania, Marilena Popescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.