11% din populatia Romaniei estimeaza ca isi va cumpara o casa in urmatorii trei ani, aceasta fiind cea mai ridicata pondere din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu realizat de grupul financiar UniCredit

Unu din zece romani crede ca isi va cumpara o casa in urmatorii trei ani Sondajul arata ca 9% din romani isi doresc sa detina o locuinta in urmatorii zece ani si 5% estimeaza ca vor avea una in mai mult de zece ani.

"La nivelul Bucurestiului, cifrele sunt foarte bune. Din 2,2 milioane de locuitori, aproximativ 220.000 au puterea sa isi achizitioneze o casa in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna o cerere anuala de aproximativ 70.000 de unitati. Tinand cont ca anul acesta, in Bucuresti, vor fi livrate aproximativ 5.000 de unitati noi, cererea va ramane foarte mare comparativ cu oferta"
, a declarat Ilinca Paun, Directorul Departamentului Rezidential din cadrul Colliers International.

La nivelul statelor din Europa Centrala si de Est, 6% din populatie are in vedere cumpararea unei locuinte in urmatorii trei ani, 7% in zece ani si 6% in peste zece ani. Cel mai scazut nivel se inregistreaza in Ucraina, unde doar 2% din populatia tarii estimeaza ca isi va cumpara o locuinta in urmatorii trei ani, urmata de Bulgaria, Polonia si Ungaria, unde 4% dintre locuitori au in plan achizitionarea unei case in urmatorii trei ani.

Ilinca Paun este de parere ca romanii isi planifica achizitia unei locuinte cu trei-patru ani inainte, iar cei care se gandesc ca isi vor cumpara o casa peste zece ani sunt foarte tineri sau lucreaza in sisteme de stat, unde salariile sunt fixe si ritmul de crestere este foarte mic.

"Pe piata rezidetiala, raportul dintre locuinte vechi si cele noi este de 65% cu 35%, insa credem ca in urmatorii trei-patru ani aceste raport se va inversa. Viteza de livrare a locuintelor nu tine doar de cerere, ci si de forta de munca, de costul materialelor de constructii si de costul fortei de munca si de aceea, de multe ori, dezvoltatorii nu-si pot livra la timp proiectele", a adaugat Directorul Departamentului Rezidential din cadrul Colliers.

In ceea ce priveste piata locuintelor vechi, oficialul Colliers a afirmat ca nu exista o generalizare a scaderii de preturi, aceasta facandu-se in functie de zone si de facilitati.

Specialistul Colliers a explicat ca, luand din calcul raportul dintre cerere si oferta locuintelor noi, este firesc ca multii dintre cumparatori sa isi indrepte atentia, cel putin pentru cativa ani, tot spre spre segmentul locuintelor vechi.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.