Statul roman vrea sa construiasca 9.462 de locuinte sociale, pana in 2010, cu 250 milioane euro, din care 56% sunt asigurati de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), iar 30% de la bugetul de stat, potrivit datelor afisate pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor(MEF)

Parlamentul Romaniei a adoptat legea pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 140 milioane euro, imprumut necesar constructiei si reabilitarii locuintelor sociale pentru tineri, destinate inchirierii, potrivit datelor publicate de MEF.

Costul total net estimat al lucrarilor este de 250 milioane euro, contributia BDCE fiind de 56%. Restul sumei va fi asigurat de la bugetul de stat, mai exact 74,53 milioane euro (30%), si de la bugetele locale - peste 35,46 milioane euro (14%).

Cele 9.462 de apartamente sociale care vor fi construite sau reabilitate vor fi inchiriate tinerilor, cu varste intre 18 si 35 de ani, sau familiilor tinere care au venituri reduse, contra unor chirii accesibile. Astfel, li se va permite sa economiseasca bani pentru a-si achizitiona propria locuinta la sfarsitul perioadei de inchiriere, care va fi de cel putin cinci ani. In plus, ei vor putea sa instraineze locuintele dupa cel putin cinci ani de la data cumpararii acestora.

Beneficiarii imprumutului vor fi Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), cea din urma avand si obligatia de a contracta, prin licitatie, lucrarile de proiectare, executie si supraveghere a lucrarilor.

Imprumutul BDCE este acordat pe o perioada de 20 ani, din care cinci ani reprezinta perioada de gratie. Dobanda de baza este egala cu dobanda EURIBOR sau LIBOR la depozitele la 6 luni, plus o marja - care, in cazul altor imprumuturi de acest fel, s-a situat la maximum 0,51% - ce acopera cheltuielile administrative ale BDCE, potrivit datelor MEF.

Obligatiile financiare privind rambursarea imprumutului, plata dobanzilor si a comisioanelor aferente, precum si o parte din contributia Romaniei la finantarea proiectului vor fi incluse in bugetul de stat, prin bugetul MDLPL, in calitate de subimprumutat si coordonator al ANL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.