Numarul de apartamente noi care vor fi livrate in urmatorii 3-5 ani se va ridica la circa 65.000, insa necesarul de locuinte nu va fi acoperit, raportul fiind estimat in prezent la o locuinta pentru cinci cereri in Bucuresti, arata un studiu realizat de analistii companiei imobiliare Regatta

Potrivit acestui studiu, zona de nord a Capitalei detine un procent de 38,10 % din totalul unitatilor care vor fi disponibile in urmatorii trei - cinci ani, ceea ce inseamna 24.750 de unitati. "Zona de nord dispune de suprafete ample, iar proiectele din zona includ ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, de pana la 4.600 de unitati, care au concepte complexe precum Cosmopolis sau Proiectul Baneasa, care se intind pe zone vaste, dar si cladiri de mici dimensiuni, cu caracter intim, avand sub 50 de unitati", sustin analistii companiei imobiliare.

In zona de vest, dezvoltatorii au utilizat la maxim terenurile disponibile pentru a realiza ansambluri rezidentiale de dimensiuni mari, care ofera intre 2.000 si 2.700 de unitati precum cele din Drumul Taberei, putin peste 1.000 in Militari sau Semanatoarea, dar si imobile cu un numar redus de unitati (intre 88 si 465) precum Champions Residence, vis-a-vis de Stadionul Ghencea. Totalul zonei cumuleaza 14.737 unitati, adica 22,68% din total ofertei pe Bucuresti.

In est, cea mai dinamica zona este cartierul Titan, zona in care concurenta este foarte mare, punand la dispozitie oferte variate. In acelasi timp se dezvolta zonele Dristor, Obor, Colentina, Pantelimon, impreuna oferind un total de 17.499 de unitati. Cifra reprezinta 26,93% din totalul de apartamente anuntate pe piata.

"Asa cum era de asteptat, sudul incepe sa se transforme, profilul accentuat industrial incepand a fi echilibrat de necesitatea rezidentiala. Aici se asteapta mai multe noi proiecte rezidentiale, un factor esential fiind pretul relativ scazut al terenurilor"
, mai arata studiul Regatta. Proiectele demarate reprezinta deocamdata un procent de 6,38% prin cele 4.147 de unitati disponibile in zone precum Constantin Brancoveanu, Piata Sudului, Berceni, Tineretului sau Splaiul Unirii. Cel mai mare ansamblu rezidential din sud ofera in prezent 1.680 de unitati si este amplasat in zona Splaiul Unirii. In continuare se asteapta dezvoltarea de proiecte ample in zona, aici spatiul propice dezvoltarilor fiind inca disponibil".

In ceea ce priveste centrul Capitalei
, analistii imobiliari sunt de parere ca lipsa de teren este mai mult decat evidenta si astfel procentul dezvoltarilor rezidentiale din zona fiind de doar 5,88% din total. Proiectele noi sunt localizate in zone precum Cotroceni, Stefan cel Mare, Parcul Carol, Unirii sau Gara de Nord. Numarul de unitati oferite per imobil nu depaseste 621 de unitati.

Reprezentantii Regatta mai spun ca piata rezidentiala isi continua dezvoltarea exploatand fiecare zona cu potential, insa cu toate acestea, raportul dintre cerere si oferta ramane dezechilibrat, cererea depasind semnificativ oferta. Potrivit analistilor, apartamentele anuntate se adreseaza tuturor segmentelor: middle, middle high si lux, ceea ce determina o diferentiere clara, dar si o extindere a ariilor pe care dezvoltatorii se concentreaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.