Zone bine cotate pe piata imobiliara stau mai prost in ceea ce priveste calitatea solului fata de zonele slab cotate. Otopeniul este una dintre cel mai bine cotate zone din jurul Bucurestiului
Cel mai sigur teren din Capitala pentru constructii este cel din zonele Oltenitei si Ferentari. La polul opus, al celor mai putin rezistente terenuri in caz de cutremur, se situeaza loturile din zona Otopeni. „Cel mai rezistent teren in caz de cutremur se gaseste in zonele Ferentari si Oltenita. Aceste terenuri au un indice de cutremur de 0,6. Cu cat indicele este mai apropiat de 0, cu atat terenul este mai rezistent“, ne-a spus Camil Roguski, arhitect, amintind ca studiul a fost facut de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii. De aceea, pe langa certificatul de urbanism, ar fi bine ca persoana care cumpara sa se intereseze si de rezistenta terenului in cazul unui cutremur.

Terenurile cu cel mai mare indice, de 2,6-2,7, deci cel mai putin rezistente, sunt cele din zona Aeroportului „Henri Coanda“. Dupa Ferentari si Oltenita, terenurile cu un sol mai bun, rezistent la cutremur, sunt cele din zona Obor, cu un indice de 0,7-0,8. In zona Cotroceni, indicele este de 0,9, iar in zona Casa Presei Libere, acesta ajunge la 1,1-1,2. Cu un indice mare de cutremur au fost evaluate si terenurile din zona Pipera. Aici, indicele este de 1,7-1,8. „De asemenea, in caz de cutremur sunt importante si dispunerea casei, precum si forma acesteia“, a mai spus Camil Roguski.

Cei care vor sa isi construiasca imobile mai sigure in cazul unui seism ar trebui sa opteze pentru constructii in forma de L, U sau patrat. „Aceste tipuri de case sunt cele mai sigure pentru ca o aripa a casei o sustine pe cealalta“, a adaugat Camil Roguski. Acesta mai spune ca cele mai multe sanse ca o casa sa fie daramata in caz de cutremur o are una care este amplasata pe lung, mai ales daca aceasta este pozitionata perpendicular pe zona valului seismic care se deplaseaza din Vrancea.

Ideal pentru constructia de case este solul stancos, dar acesta nu se gaseste in Bucuresti. „Solul care domina in Capitala este nisipos si argilos. Este un teren bun, dar cu conditia sa nu fie strabatut de ape subterane, pentru ca acelea pot duce la alunecari de teren in caz de cutremur, alunecari ce pot darama imobilul“, a precizat Camil Roguski. Pe langa faptul ca este mai nesigur, solul din Bucuresti poate salta si costurile de constructie. „Terenul din Bucuresti nu este unul prea potrivit mai ales pentru acele constructii care sunt prevazute cu subsoluri. Pentru constructiile civile normale, cu parter pana la plus sapte etaje, costurile vor fi unele normale“, ne-a spus Diana Neata, marketing manager in cadrul firmei Geo Serv. Pentru o constructie cu demisol, subsol sau chiar mai multe subsoluri vor fi necesari multi bani pentru protejarea cladirii de apele subterane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.