Comisia pentru Schimburi si Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite ale Americii a criticat modul in care agentiile de rating au acordat anumite ratinguri produselor structurate precum valorile mobiliare garantate prin ipoteci, informeaza Reuters, citat de NewsIn

Criza subprime si efectele ei SEC considera ca agentiile de evaluare financiara nu si-au gestionat corespunzator conflictele de interese atunci cand au acordat ratinguri produselor structurate, iar agentii de rating ca Moody's, Standard& Poor's si Fitch Ratings au fost acuzate ca au contribuit la criza creditelor ipotecare, prin acordarea de ratinguri ridicate unor produse financiare care au suferit o evolutie negativa.

Criza subprime (credite ipotecare cu risc ridicat) a afectat foarte mult economia americana si a avut si are in continuare repercursiuni si asupra pietelor financiare din toata lumea, inclusiv cea romaneasca.
Cu toate acestea, asa cum bine se stie, agentiile de evaluare au politici si proceduri menite sa previna influentarea acordarii sau mentinerii unui rating pozitiv, pentru a atrage afaceri pentru o anumita companie.

Una din agentiile de evaluare financiara, care a fost acuzata la randul ei ca ar fi contribuit la criza subprime din SUA prin acordarea creditelor ridicate produselor structurate, a declarat pentru MoneyBox: "Moody’s a initiat o gama larga de reforme menite sa rafineze metodologia noastra analitica, care sa imbunatateasca transaprenta si sa intensifice, per ansamblu, independenta noastra".

"Principalul nostru scop si cel mai important in acelasi timp este sa crestem calitatea performantelor ratingurilor noastre si sa extindem utilitatea ratingurilor, cercetarilor si uneltelor analitice ale agentiei noastre pentru totii participantii din piata. Vom continua aceste initiative si asteptam in continuare recomandari din partea SEC si a participantilor la piata”, a declarat pentru MoneyBox un purtator de cuvant al Moody’s.

Dintre agentiile de rating, una a permis managerilor de analiza sa participe direct la discutiile legate de comisioane cu emitentii, pana la inceputul anului 2007, cand a schimbat aceasta politica, arata raportul Comisiei pentru Schimburi si Valori Mobiliare (SEC).

O alta agentie de rating a permis managerilor de analiza sa participe la discutiile interne legate de stabilirea comisioanelor pentru un anumit produs.

Fara a numi firmele sau persoanele implicate, in raport s-a mai mentionat ca: "Analistii pareau sa fie constienti, in momentul in care acordau un anumit rating, de interesul de afaceri pe care il avea agentia in asigurarea calificativului".

In raport se mai spune ca toate agentiile de evaluare financiara analizate de SEC au adoptat sau au anuntat ca vor adopta "masuri menite sa imbunatateasca integritatea si corectitudinea datelor legate de credite, pe care le primesc".


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.