Potrivit indicelui calculat de Global Property Guide, doar in 13 tari din cele 33 monitorizate s-au inregistrat cresteri ale preturilor la imobile in trimestrul I din 2008, in vreme ce in 21 de state aceastea au coborat. Cele mai puternice scaderi au fost in Riga, Letonia, unde in mai 2008 nivelul preturilor era cu 38,2% mai mic decat cel din anul precedent, relateaza The Money Channel.

Inflatia a ieftinit apartamentele cu 18 procente in Statele Unite. Si in Europa criza financiara si-a spus cuvantul. De la sfarsitul lui 2007 si pana in aprilie 2008, costurile caselor au scazut cu 13,2% in Irlanda, cu 5,8% in Luxemburg, cu 4% in Portugalia si cu 4,9% in Malta.

Boomul rezidential din intreaga lume pare sa fi ajuns la final. Doar 13 piete s-au incadrat pe un trend ascendent, mare parte din acestea avand economii emergente. Capitala Letoniei, Riga, a inregistrat cele mai puternice scaderi ale preturilor la locuinte, -38,22%.

Citeste si:

In termeni nominali, in 28 din tarile monitorizate de Global Property Guide s-au inregistrat cresteri ale preturilor la locuinte si doar in sase casele s-au ieftinit.

In termeni reali, in functie de rata inflatiei, datele sunt cu totul altele. Costurile tot mai mari ale petrolului, ale alimentelor si ale utilitatilor au facut ca nivelul inflatiei sa urce in intreaga lume. In Ucraina, spre exemplu, propriatatile s-au valorizat in trimestrul I din 2008 cu 18,2%.