Business 4 Iulie 2008 03:18
Potentialii cumparatori de apartamente se confrunta cu o problema in momentul achizitionarii unui apartament intr-un imobil deoarece acestia fac confuzie intre suprafata construita si suprafata utila

In momentul in care potentialii cumparatori se afla in pozitia de a achizitiona un apartament nou sunt nevoiti sa se confrunte cu o problema care consta in diferenta dintre suprafata prezentata de dezvoltator care este de obicei cea construita si cea utila care este de 20 pana la 60 mp (intre 15 si 25%).

“Cel mai probabil din lipsa de informare si din neincredere fata de dezvoltatorii imobiliari, cumparatorii interpreteaza aceasta diferenta de suprafata si implicit de pret ca pe un cost ascuns”, afirma consultantii EuroMetropola.

Reactia cumparatorilor este pertinenta la aceste diferente deoarece platesti 140 mp si locuiesti propriu-zis doar in 110 mp.

Diferenta dintre cele doua suprafete se justifica prin faptul ca suprafata construita cuprinde atat suprafata camerelor de locuit, cat si cea a logiilor, balcoanelor si mai ales grosimea peretilor.

Suprafata utila este ceea ce englezii denumesc foarte concret “carpet area” (“suprafata covorului”) si reprezinta suma suprafetelor incaperilor, excluzand logii, balcoane si terase.

Dupa cele doua suprafete mentionate intervine si o a treia suprafata care cuprinde suprafata construita si cota indiviza. Cota indiviza integreaza suprafata parcarii aferente apartamentului respectiv si o cota-parte din proprietatea comuna, care ii revine viitorului proprietar (un procent din terenul pe care este construita cladirea, fundatie, acoperis, terasa, casa scarilor, subsol, ghena si tubulatura de gunoi, curtea libera, lifturi, piscina).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.