Business 4 Iulie 2008 03:13
Proprietatile imobiliare au fost si vor ramane una din cele mai sigure investitii intr-o piata situata preponderent pe crestere. Cererea foarte mare in comparatie cu oferta face ca pretul sa creasca. Iar acum pentru a cumpara o locuinta majoritatea oamenilor apeleaza la varianta de finantare oferita de banci, creditul pentru locuinte

Intre bancile din Romania se da o adevarata batalie pentru a putea obtine o cota cat mai mare din piata acestui tip de credite mai ales ca cererea pentru acestea este in crestere. Pentru a reusi aceasta atragere a clientilor bancile se folosesc de diverse metode de promovare prin care reusesc sa prezinte produsele proprii intr-o lumina cat mai buna si pe primul loc, avantajul comparativ pe care clientul il are daca opteaza pentru x in loc de y.

Una din metodele cele mai des intalnite de atragere a potentialilor clienti se bazeaza pe afisarea unei dobanzi care la prima vedere pare foarte mica, insa in spatele ei se ascund comisioane si alte taxe ascunse, DAE ajungand de fapt la o valoare mai mare decat media pietei.

Un alt “truc” de care se folosesc din ce in ce mai des bancile este acela al ofertelor promotionale, care ofera o dobanda foarte mica, sau amanarea inceperii platii ratelor pentru o perioada care poate varia de la o luna la 6 luni. Si in acest caz este recomandata o foarte buna informare asupra dobanzii ulterioare si asupra valorii ratei lunare, dupa ce perioada de gratie expira.

Inainte de a opta pentru un anumit tip de credit pentru locuinta este foarte importanta o foarta buna documentare asupra criteriilor de eligibilitate. Unele banci solicita o anumita vechime in munca, care poate varia de la 1 an pana la 3 ani. De asemenea gradul de indatorare maxim este foarte important, si in functie de veniturile familiei poti afla plafonul maxim pana la care poti sa te indatorezi catre banca.

Creditul pentru locuinta implica si costuri care trebuie suportate de catre client si este bine sa fie luate in calcul inainte de a merge la banca. In aceste costuri se include, costul de analiza a dosarului, care poate ajunge pana la 50 de euro, costul de evaluare a proprietatii, evaluarea fiind realizata de o firma specializata in acest domeniu si recunoscuta de catre banca cu care urmeaza sa lucrezi. Acesta evaluare ajunge la aproximativ 100 de euro. De asemenea, in cazul imprumuturilor pe termen lung, bancile obliga viitorii clienti la intocmirea unei asigurari de viata cu asiguratorii agreati de acestea. Un alt cost important care trebuie avut in vedere de catre viitorul propietar al unei locuinte este taxa perceputa de notar si taxele care se platesc catre stat. In functie de valoarea proprietatii ajungand la cateva mii de euro.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.