In lunile aprilie si mai s-au vandut doar 500 de locuinte noi, conform estimarilor companiei imobiliare Colliers. Consultantii imobiliari sustin ca paralel cu scaderea numarului de tranzactii s-a redus si cerera de locuinte atat vechi, cat si noi, iar populatia asteapta sa se linisteasca piata. In tot acest timp, unii dezvoltatori isi amana lansarea de noi proiecte pentru inceputul anului viitor. Simina Istrate, consultant in cadrul Colliers, sustine, conform NewsIn, ca oferta de locuinte nu va mai creste pe termen scurt, pentru ca dezvoltatorii au greutati in obtinerea finantarii si urmeaza a fi incheiate tot mai multe parteneriate cu fonduri de investitii.


Conform unui raport realizat de CB Richard Ellis -Eurisko, anul trecut s-au lansat 60 de proiecte rezidentiale. Pentru acest an, companiile imobiliare nu au oferit inca date, dar spun ca numarul acestora este mult mai mic decat cel inregistrat anul trecut.

Aceasta poate fi o explicatie pentru faptul ca foarte putine proiecte rezidentiale au fost lansate oficial pe piata de la inceputul anului. Daca anul trecut s-au anuntat investitii consistente in dezvoltari rezidentiale de pana la 7.000 de apartamente, in acest an s-au lansat doar cateva ansambluri rezidentiale cu pana in 1.500 de locuinte. Specialistii spun ca proiectele care se vor lansa in acest an vor fi construite de companii care au achizitionat terenurile cu ani in urma, la preturi rezonabile. De altfel, scumpirea terenurilor este considerata a fi una dintre cauzele reducerii volumului investitiilor in segmentul rezidential al pietei imobiliare din Capitala.