Grupul austriac Voestalpine, care are Romania trecuta pe lista unde ar putea construi o fabrica de cinci miliarde de euro, a anuntat ca va da bani proprietarilor pentru a fixa preturile terenurilor din zona Constanta-Agigea

Motivul: firma vrea sa evite sa fie victima unor speculatii imobiliare. Suprafata totala de care are nevoie gigantul din industria otelului pentru noua fabrica este de circa 1.000 de hectare.

Austriecii au precizat ca acest lucru nu este o garantie a faptului ca investitia va fi facuta in Romania ci doar un proces prin care se iau masurile necesare pentru a minimiza costurile legate de achizitionarea terenului, in cazul in care va fi aleasa Constanta ca locatie a noii fabrici.

Aceasta ar putea fi cea mai mare investitie straina directa din Romania, depasind tranzactia de 3,7 miliarde de euro prin care Erste Bank a cumparat pachetul majoritar al Bancii Comerciale Romane. Fabrica va crea, direct, circa 5.000 de noi locuri de munca. Decizia finala privind amplasarea acestei investitii ar putea fi luata pana la sfarsitul acestui an.

"Conform legislatiei romane, reprezentantii Voestalpine vor intra in contact cu proprietarii parcelelor de teren din zona de interes si vor oferi o optiune de achizitie. Acest lucru reprezinta o intelegere unde proprietarii vor mentine un pret fix, pentru terenul lor, pe o anumita perioada de timp, primind in schimb compensatie financiara. In aceasta situatie, in care se castiga de ambele parti, proprietarii vor primi plata fixa pentru terenul lor, daca Voestalpine decide sa construiasca in Romania, iar in cazul in care Voestalpine nu alege Romania, proprietarii isi vor pastra sumele pentru mentinerea pretului fix de cumparare. Prin aceasta solutie se evita, de asemenea, riscul speculatiei de terenuri legata de investitia straina directa, pretul fiind fixat”, precizeaza compania.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.