In termenii in care preturile locuintelor noi sunt considerate ridicate, compania de consultanta imobiliara Esop a realizat un calcul al chiriilor din Bucuresti comparativ cu rata lunara la banca, din care reiese ca diferenta dintre acestea este una minima

Calculul s-a efectuat pentru un apartament cu doua camere intr-un complex rezidential nou, cu preturi medii, si s-a observat ca diferenta de pret intre chirie si rata lunara este minima.

Dezvoltatorii vin cu solutii
Cererea pentru locuinte este in continuare mare si, chiar daca se anunta multe proiecte, termenul de livrare e unul destul de indepartat. In acelasi timp, majoritatea cumparatorilor nu este dispusa sa astepte mai mult de un an.

Avansul cerut de dezvoltatori la precontract este de 25%, bani pe care clientii ii achita din alte surse (economii proprii sau alt tip de credite), urmand ca restul de 75% din suma sa fie achitat la contractul final, de regula prin credit ipotecar pe respectivul apartament.

“Desi nu se poate pune chiar semnul egalitatii intre chirie si rata la banca, totusi diferenta e una mica. Mai mult, se porneste de la premisa ca un cumparator intr-un ansamblu nou in constructie trebuie, pentru o perioada de timp, pana la livrarea proiectului sa plateasca atat chiria, cat si rata la banca. Exista, desigur, diferente de la proiect la proiect. Insa practica cea mai raspandita la ansamblurile pentru clasa medie este ca se cere un avans de 25% din valoarea tranzactiei la precontract si 75% la contractul de vanzare-cumparare. In acest caz, rata la banca incepe sa curga dupa ce banca poate pune ipoteca si acorda efectiv creditul, adica dupa intabularea apartamentului si semnarea contractului de vanzare-cumparare, acest moment fiind apropiat de data livrarii apartamentului, cele doua: chiria si rata la banca nu se suprapun”, explica Irina Petrescu, de la Esop Consulting.

De exemplu, pretul mediu de vanzare al unei garsoniere pentru clasa medie intr-un ansamblu nou intr-o zona centrala, in cartier, este in jurul a 90.000 euro (cu TVA inclus). Presupunand ca trebuie facut un credit pentru 67.500 euro, ar insemna o rata lunara de 400-500 euro, in timp ce chiria este de 300-400 euro/luna.

Chiriile se maresc
Se anunta cresterea chiriilor in aceste luni, in primul rand din cauza studentilor care termina si raman sa lucreze in Bucuresti, dar si a noilor studenti care vor veni in Bucuresti in toamna si care depasesc cu mult locurile asigurate de camine.

Pentru ca locuintele vechi nu sunt suficiente si pentru ca cea mai mare parte a celor noi nu sunt inca gata, numarul destul de mare de persoane care se muta anual in Capitala nu face altceva decat sa mareasca artificial pretul unor chirii, facandu-l nejustificat.

Perioada concediilor tempereaza preturile pe segmentul nou
Multi cumparatori au amanat decizia pe perioada de vara, in ideea ca oricum urmeaza perioada concediilor, nimeni nu se inghesuie sa mai cumpere locuinte cu gandul la vacanta, si ca in toamna vom asista la scaderi ale preturilor.

Este adevarat ca vara e o perioada de acalmie datorata concediilor si ca e o stagnare a preturilor.
Totusi, avand in vedere cererea de pe piata nesatisfacuta si in asteptare, presiunea exercitata de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructia, apreciem ca e greu de crezut ca in toamna vor scadea preturile; mai degraba, se asteapta o crestere.

"De aceea, cei care vor lua in calcul sa cumpere in aceasta perioada de concedii, in care proprietarii sunt mai deschisi spre negociere si discounturi, e posibil sa cumpere in conditii mai avantajoase decat cei care vor amana decizia pentru toamna”, au declarat reprezentantii agentiei Esop Consulting.

Ce avantaje ai daca stai in chirie:
*
Ai mobilitate - poti pleca oricand iti doresti
*
Poti sa cresti sau sa-ti reduci costurile la chirie, in functie de situatia financiara de moment
*
Costurile sunt clare: platesti chiria si utilitatile. Nu platesti impozite, reparatii, utilitare, interventii de urgenta
*
Nu trebuie sa-ti cumperi electrocasnice sau mobila (consumabile), le poti inchiria la pachet


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.