”Exista diferente de la proiect la proiect, insa practica cea mai raspandita la ansamblurile pentru clasa medie este cererea unui avans de 25% din valoarea tranzactiei la precontract si 75% la contractul de vanzare-cumparare. In acest caz, rata la banca incepe sa curga dupa ce banca poate pune ipoteca si acorda efectiv creditul, adica dupa intabularea apartamentului si semnarea contractului de vanzare-cumparare, acest moment fiind apropiat de data livrarii apartamentului, cele doua: chiria si rata la banca nu se suprapun,” a explicat Irina Petrescu, partener in cadrul companiei Esop Consulting.

Multi cumparatori au amanat decizia pe perioada de vara, apreciind ca urmeaza perioada concediilor si nimeni nu se inghesiue sa mai cumpere locuinte cu gandul la vacanta si asteptand ca toamna sa aduca scaderi ale preturilor, arata acelasi comunicat

„Este adevarat ca vara este o perioada de acalmie datorata concediiilor si ca exista o stagnare a preturilor. Insa avand in vedere cererea de pe piata nesatisfacuta si in asteptare, presiunea exercitata de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructia, este greu de crezut ca in toamna vor scadea preturile”, a declarat reprezentantul Esop.