In perioada urmatoare vor disparea ca segment al cererii investitorii de portofoliu care faceau tranzactii speculative, a declarat ieri presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, la un seminar pe tema finantarii imobiliare. Seful bancii elene considera ca speculatorii care cumparau „cu scara de bloc“ au fost una dintre motivele exploziei pietei imobiliare din Romania.

„Cauza supraincalzirii pietei au fost, in 2006 si 2007, investitorii de portofoliu, care cumparau apartamente cu scara blocului, nu cateva unitati. Din acest punct de vedere putem spune ca turbulentele internationale au fost un dus rece, mai mult pentru dezvoltatori decat pentru finantatori“, a adaugat Oprescu.

De altfel, mai multi bancheri si chiar guvernatorul Mugur Isarescu sustin faptul ca aparitia crizei internationale a fost mai degraba un lucru bun pentru Romania in contextul in care a ajutat la evitarea unei supraincalziri a pietelor locale. „Daca nu era aceasta criza, bancile, in fuga lor dupa cote de piata, ar fi depasit cotele normale ale creditarii in urmatorul an sau un an si jumatate. Am fi avut probabil si grad de 100% de acoperire a investitiilor din credite ipotecare“, a mai adaugat Oprescu.