Preturile locuintelor ar mai putea creste, insa vor scadea substantial marjele celor care cumpara pentru a revinde in timp scurt

In perioada urmatoare vor disparea ca segment al cererii investitorii de portofoliu care faceau tranzactii speculative, a declarat ieri presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, la un seminar pe tema finantarii imobiliare. Seful bancii elene considera ca speculatorii care cumparau „cu scara de bloc“ au fost una dintre motivele exploziei pietei imobiliare din Romania.

„Cauza supraincalzirii pietei au fost, in 2006 si 2007, investitorii de portofoliu, care cumparau apartamente cu scara blocului, nu cateva unitati. Din acest punct de vedere putem spune ca turbulentele internationale au fost un dus rece, mai mult pentru dezvoltatori decat pentru finantatori“, a adaugat Oprescu.

De altfel, mai multi bancheri si chiar guvernatorul Mugur Isarescu sustin faptul ca aparitia crizei internationale a fost mai degraba un lucru bun pentru Romania in contextul in care a ajutat la evitarea unei supraincalziri a pietelor locale. „Daca nu era aceasta criza, bancile, in fuga lor dupa cote de piata, ar fi depasit cotele normale ale creditarii in urmatorul an sau un an si jumatate. Am fi avut probabil si grad de 100% de acoperire a investitiilor din credite ipotecare“, a mai adaugat Oprescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.