Intretinerea locuintelor noi poate fi de doua ori mai mare decat cea a imobilelor vechi, din cauza serviciilor conexe

Visul de a te muta intr-o casa noua se poate transforma intr-un cosmar, atunci cand descoperi ca investitia este departe de a se finaliza odata cu achitarea pretului de vanzare. Intretinerea imobilului si a spatiilor comune, achizitionarea locului de parcare, racordarea la utilitati si reparatiile care mai trebuie facute dupa plecarea muncitorilor pot crea gauri considerabile in buget. Numai locul de parcare costa intre 5.000 si 20.000 de euro fara TVA, in timp ce racordarea la utilitati - apa, gaz, canalizare, curent, internet, telefon sau cablu TV - ajunge la 1.500 de euro pentru un apartament.

Administrarea unui complex de locuinte noi constituie una dintre cele mai neplacute surprize. Proprietarul descopera ca din buzunarul sau va plati si schimbarea apei la piscina, iluminatul pe stradutele ansamblului si paznicul de la intrare. In functie de dimensiunea locuintei si a ansamblului, costurile pot ajunge la 400 de euro lunar.

Se intampla insa ca, pe langa aceste lucruri, dezvoltatorul sa nu-si respecte promisiunile si nici contractul stabilit initial, ceea ce inseamna ca noul proprietar va avea parte de facturi suplimentare de platit si de timp pierdut.

COSTURI ASCUNSE
Atentie la modificarile de pret „din mers
Si pretul de vanzare al imobilului ascunde posibile surprize. Mai ales la proiectele mari, exista o lista de preturi, cu zeci de apartamente si multiple variante de modalitati de plata, cu posibilitatea achizitionarii unui apartament finisat, dar si la rosu. De multe ori, insa, nu se precizeaza daca tariful include sau nu TVA. „Costurile valabile in momentul contractarii se pot modifica pana la finalizarea cladirii, fiind direct influentate in principal de scumpirea materialelor de constructie (mai ales a celor necesare, dar nespecificate in contracte) si a serviciilor aferente finalizarii“, explica Razvan Julea, project manager in cadrul Departamentului rezidential DTZ Echinox. Pretul inscris in contractul incheiat intre cumparator si vanzator trebuie sa fie (si sa ramana) ferm si nemodificabil pana la finalizarea cladirii. In conditiile in care nu se exprima optiuni suplimentare (convenite de cele doua parti) celor prevazute in pachetul de baza al finisarii locuintei contractate, acest pret va fi egal cu cel specificat initial in contract.

S-A AJUNS LA PROCES
Proprietarii din „Class“ platesc curent mai scump
De aventuri neplacute in noua casa au avut parte locatarii ansamblului de vile „Class“ din Pipera, povesteste Adina Coca, presedintele asociatiei de proprietari. Desi acestia s-au mutat in urma cu aproape trei ani si au platit intre 100.000 si 200.000 de euro pe o vila, platesc si acum energia electrica la pret de agent economic si nu au drept de proprietate asupra retelelor.

„Problemele au inceput chiar in ziua in care ne-am mutat. Abia plouase si curtea era plina de balti. Am platit vreo 3.000 de lei doar pentru drenaj“, spune Adina Coca. Tot de la ploaie, casele situate mai aproape de lac aveau probleme de infiltratii, iar in unele cazuri chiar a luat-o pamantul la vale. Din cauza ca nu exista aprobare de la Electrica pentru racordarea fiecarei case, ci doar pentru intregul complex, oamenii platesc curentul la pret de santier, cu 30-40% mai mult decat un consumator casnic.
Reprezentantii Impact, dezvoltatorul ansamblului, sustin ca „pretul la energie electrica este de 0,3130 lei/KWh, tarif ce se incadreaza in categoria tarifelor pentru consumatori casnici“. Pe una dintre facturile proprietarilor apare insa un tarif de 0,3230 lei/KWh, la care se adauga si pierderile din retea.
Dupa mutare, cumparatorii vilelor au fost nevoiti sa plateasca bariera de la intrarea in complex, ghereta paznicului si toti robinetii din casa. „Dezvoltatorul folosise materialele cele mai ieftine“, sustine Coca. Dupa ce au reusit sa alcatuiasca o asociatie - din care fac parte astazi 150 dintre cei 203 proprietari -, oamenii au angajat un administrator, un gradinar si o noua firma de paza si au incheiat un contract cu o firma de salubrizare. Lunar, costurile se ridica la circa 300 de lei pentru fiecare casa. La acestea se adauga curentul si gazele, doar cele din urma ajungand la 100 de lei/luna.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.