Criza financiara globala nu a afectat piata romaneasca imobiliara la nivel fundamental, insa a starnit discutii aprinse, atat in randurile specialistilor, cat si in cele ale potentialilor cumparatori, un factor declansator fiind declaratiile unor persoane publice, precum Dinu Patriciu, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop

“S-a discutat despre caderea pietei la acest inceput de an pe fondul declaratiilor facute de persoane publice, printre care si Dinu Patriciu, care previzionau o cadere a pietei rezidentiale. Parerea noastra este ca cei ce fac astfel de previziuni au interesul sa tempereze elanul developerilor romani si straini care au anuntat proiecte rezidentiale si in acest fel vor sa prinda si ei trenul din urma. Cererea este in continuare mare si, din pacate aceste, zvonuri pompieristice nu fac decat sa-i sperie pe unii care insa vor avea de pierdut cat vor consta spre sfarsitul anului ca preturile si-a reluat trendul ascendent, dupa o perioada de incetinire a ritmului de crestere”, a explicat Irina Petrescu, partener in cadrul companiei Esop Consulting.

In ceea ce priveste scaderea numarului de tranzactii pe piata imobiliara, consultantul Esop este de parere ca acest lucru este absolut normal, dat fiind faptul ca situatii similare s-au inregistrat, de fiecare data, in ultimii ani.

"In perioada verii, se vand de obicei mai putine locuinte in Bucuresti , asa ca, inainte de a trage concluzii categorice, ar trebui sa vedem cum va arata aceasta situatie in septembrie, cand preturile isi reiau, de obicei, trendul ascendant”, a spus Irina Petrescu.

Consultantul Esop considera ca o alta cauza obiectiva a incetinirii numarului tranzactiilor pe segmentul rezidential este inasprirea conditiilor de creditare pentru cumparatori.

„Din cauza noilor norme ale Bancii Nationale Romane referitoare la conditiile de obtinere a creditului ipotecar, cumparatorii nu au mai putut obtine finantarea pe care se bazau cand au pornit in cautarea unei locuinte”, a declarat Petrescu.

Scaderea usoara inregistrata la pretul apartamentelor vechi, situatie absolut normala pe masura ce numarul celor noi este in continua crestere, a lansat atat o serie de ipoteze cat si o serie de sperante: clientii se gandesc, prin comparatie, ca pretul apartamentelor noi va scadea.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.