Jucatorii de pe piata imobiliara vorbesc despre un blocaj. Este reala aceasta afirmatie?
Piata tranzactiilor mari si a investitiilor de tip cumparare centru de birouri sau centre comerciale care se vor inchiria si sunt vandute la randament este blocata din cauza situatiei financiare. Bancile din strainatate sunt mult mai precaute cand acorda credite.

Se simte acest lucru si pe piata rezidentiala?
Investitori am avut si pe piata rezidentiala. In multe proiecte care au fost dezvoltate pana acum am avut achizitii realizate de catre acesti investitori, care cumparau pachete importante de apartamente, de la 10 si poate pana la 50 de unitati locative intr-un proiect. Cumparau la un pret bun la inceput, nici nu plateau tot apartamentul, si la sfarsit il vindeau cu un profit bun. Si acestia au probleme acum, pentru ca ei la randul lor au nevoie de finantare si nici finantarea aceasta nu se mai acorda. Este normal ca, daca un astfel de cumparator dispare sau isi reduce foarte mult operatiunile, chestia asta sa se resimta si la apartamentele noi.
Venea un dezvoltator, lansa un proiect de 300 de apartamente, veneau doi investitori si cumparau 20% din proiect in doua sau trei luni. Acum nu se mai intampla lucrul acesta, investitiile sunt mult mai mici. Plus ca si investitorii nu mai sunt atrasi la fel de mult pentru ca ritmul de crestere a preturilor in proiectele noi a incetinit. Acum cresterile sunt in jur de 15-20% pe proiect, iar proiectele se intind pe doi ani, doi ani si ceva, nu cu 30% pe proiect cum era inainte.

Care sunt cauzele acestei crize despre care se vorbeste?
Toata lumea spune criza. De ce se intampla lucrul acesta? Doar pentru ca au crescut bancile dobanzile? Eu nu cred ca le-au crescut astfel incat sa nu le poata suporta consumatorul final, pentru ca la rata lunara se adauga cateva zeci de euro. Insa si faptul ca dobanzile sunt mai mari, iar eligibilitatea s-a dus un pic mai sus, a facut ca o patura de posibili clienti sa nu mai existe. Pe de alta parte, proiectele noi sunt foarte multe. Cumparatorul care inainte avea 5-10 proiecte pe segmentul pe care cauta acum are peste 20 de proiecte, pentru ca au aparut si proiecte mici, de 20-30 de apartamente, unele construite de persoane fizice. In aceste conditii, si decizia de a cumpara se ia mai greu. Este normal sa scada numarul de tranzactii.

Vor scadea preturile apartamentelor noi?
Proiectele noi nu au evoluat spectaculos in ceea ce priveste preturile, au crescut mai lent, si cred ca nu vor scadea preturile. Poate sa ceara mai putin dezvoltatorul unui proiect fara succes, construit in camp, unde a gasit terenul ieftin. Daca nu va vinde, atunci va fi obligat sa scada pretul. La proiectele bine gandite nu vor scadea preturile din mai multe motive. Pretul de construire este in crestere, cred ca aproximativ cu 15% de la inceputul anului. Ele cresc, dar cat vor mai creste? Am auzit ca vor trimite muncitorii din Spania acasa pentru ca nu se mai construieste deoarece au construit prea mult. Se vor intoarce si vor fi nevoiti sa munceasca pe mai putini bani. In Bucuresti mai este loc de proiecte rezidentiale, insa preturile vor fi in competitie, drept urmare nu factorul de pret va face diferenta, ci locatia, calitatea, avantajele. Vorbim deja de calitate, nu de cantitate. Un proiect bun intotdeauna isi va gasi cumparatori.