Cu o valoare a pietei constructiilor de 9,2 miliarde euro inregistrata anul trecut, Romania se afla pe locul al treilea in Europa Centrala, dupa Polonia (35,3 miliarde euro) si Cehia (17,8 miliarde euro). Potrivit unui studiu al companiei de consultanta si audit Deloitte, in urma Romaniei se afla Ungaria (7,8 miliarde euro), Bulgaria (5,3 miliarde euro), Slovacia (4,6 miliarde euro) si Croatia (2,7 miliarde euro)

Analistii de la Deloitte apreciaza ca Europa Centrala va continua sa fie o zona de interes pentru investitorii in imobiliare, aici inregistrandu-se un deficit mare de locuinte noi, mai ales in tari precum Polonia, Romania si Bulgaria.

Proiectele publice cresc piata constructiilor
Piata locuintelor, cea a birourilor si cea a spatiilor de retail vor oferi in continuare oportunitati de dezvoltare companiilor de constructii din regiunea Europei Centrale. De asemenea, implicarea in proiecte publice va fi un factor ce va determina cresterea segmentului de constructii din zona.

"Companiile de constructii care se focalizeaza pe segmentul rezidential vor continua sa beneficieze din deficitul de locuinte din zona, precum si din dezvoltarea pietei creditelor ipotecare. In Europa Centrala se inregistreaza un deficit mare de locuinte noi, mai ales in tari precum Polonia, Romania si Bulgaria. In regiune au fost dezvoltate foarte putine locuinte dupa 1989, cele mai multe apartamente dinainte de aceasta perioada avand o calitate inferioara", se arata in studiul Deloitte.

Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), considera ca numarul locuintelor noi date in folosinta este inca mic: "In 2007, in Bucuresti au fost date in folosinta doar 1.000 de locuinte. Este foarte putin, daca raportam la cerere. Este evident ca pe aceasta piata se manifesta oarecum o lipsa a concurentei care, deocamdata, este la un nivel moderat. In plus, statisticile arata ca pe fiecare locuitor revin doar 14 metri patrati suprafata locuibila, mult sub nivelul altor tari din Uniunea Europeana".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.