In Romania ultimilor ani, in Bucuresti, in special, se construieste haotic. Vina, spune arhitectul Marius Marcu-Lapadat, este impartita, pe fondul inexistentei unor reguli precise si fara drept de apel, intre clienti si arhitecti
In vreme ce Romania este una din putinele tari europene unde inca se construieste nerespectandu-se niste standarde, in strainatate exista reguli bine impamantenite dupa care se ghideaza toata lumea, fara exceptie. De exemplu, pe malul Mediteranei, in sudul Frantei, nu se poate construi decat folosind olane, iar cladirea trebuie sa fie alba cu ramele ferestrelor albastre.

Cu alte cuvinte, exista o unicitate, o individualizare. „La noi, aceasta diferenta stilistica este data si de limitele influentei dintre doua culturi - europeana occidentala si orientala. In Occident, s-au trasat mai intai strazile, iar pe marginea lor s-au ridicat cladiri, pe cand in Orient s-a construit mai intai si pe urma s-au format strazile”, explica arhitectul Marcu-Lapadat. „Rupturile care au existat de-a lungul istoriei noastre n-au mai permis pastrarea unor anumite traditii si se face mai greu raportarea la un anumit tip de constructie. Daca in Praga un client are un teren in centru, este imposibil ca arhitectul sa ii promita ca ii face un bloc cu 60 de etaje. Nu are voie, dar e si de bun simt cand toate in jur au 6 etaje si sunt cu front continuu”, exemplica arhitectul.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.