Cea mai mare companie de credite ipotecare din Marea Britanie, HBOS, estimeaza ca pretul caselor va scadea cu 9% in acest an, desi grupul financiare, care detine si grupul Helifax, anuntase de curand ca declinul nu va fi atat de sever

Pretul caselor din Anglia va scadea cu 9% in acest an HBOS a anuntat astfel ca piata imobiliara britanica este in scadere, iar numarul tranzactiilor din acest an a scazut cu 45% fata de 2007, potrivit BBCNews.

Aceste declaratii vin inainte de a lansa o emisiune de actiuni prin care urmareste sa obtina 4 miliarde de lire sterline de la actionari. In luna februarie, HBOS anunta ca pretul caselor in 2008 va fi stabil. Apoi, in luna aprilie, Helifax preconiza ca pretul caselor “va cunoaste o scadere foarte mica”.

Surse din Asociatia Nationala a Constructorilor anuntau ca pretul caselor va cobora cu 4,7% in primele cinci luni ale anului, si cu 3,2% in urmatoarele trei luni. HBOS a mai anuntat ca prabusirea preturilor la case a ajutat la stergerea multor datorii ce puteau provoca datorii periculoase, si a adaugat ca s-a resimtit o urcare a nivelului de ipoteci arierate (imprumuturi restante, a caror scadenta nu a fost respectata).

Proportia ipotecilor arierate a crescut de la 1,3%, la sfarsitul lunii decembrie, la 1,43% la sfarsitul lunii mai. Restantele in imprumuturile imobiliare au crescut de la 1,16% la 1,22%. Totusi situatia este mult mai grava in cazul ipotecilor individuale, care se ridica cu 13% fata de toate celelate imprumuturile bancare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.