Pretul caselor din Anglia va scadea cu 9% in acest an HBOS a anuntat astfel ca piata imobiliara britanica este in scadere, iar numarul tranzactiilor din acest an a scazut cu 45% fata de 2007, potrivit BBCNews.

Aceste declaratii vin inainte de a lansa o emisiune de actiuni prin care urmareste sa obtina 4 miliarde de lire sterline de la actionari. In luna februarie, HBOS anunta ca pretul caselor in 2008 va fi stabil. Apoi, in luna aprilie, Helifax preconiza ca pretul caselor “va cunoaste o scadere foarte mica”.

Surse din Asociatia Nationala a Constructorilor anuntau ca pretul caselor va cobora cu 4,7% in primele cinci luni ale anului, si cu 3,2% in urmatoarele trei luni. HBOS a mai anuntat ca prabusirea preturilor la case a ajutat la stergerea multor datorii ce puteau provoca datorii periculoase, si a adaugat ca s-a resimtit o urcare a nivelului de ipoteci arierate (imprumuturi restante, a caror scadenta nu a fost respectata).

Proportia ipotecilor arierate a crescut de la 1,3%, la sfarsitul lunii decembrie, la 1,43% la sfarsitul lunii mai. Restantele in imprumuturile imobiliare au crescut de la 1,16% la 1,22%. Totusi situatia este mult mai grava in cazul ipotecilor individuale, care se ridica cu 13% fata de toate celelate imprumuturile bancare.