Scumpirea terenurilor construibile din Capitala si imprejurimi a determinat o crestere a cererii pentru terenurile extravilane situate in judetul Ilfov. Investitorii in dezvoltari imobiliare prefera sa-si amane investitiile sau sa se orienteze spre alte orase ale tarii.

De exemplu, grupul Marina D’Or, care detine in Spania proprietati imobiliare estimate la circa sapte miliarde de euro, a deschis la inceputul anului trecut un birou in Romania, dar a amanat realizarea primului proiect pe piata locala din cauza preturilor terenurilor, considerate de dezvoltator prea ridicate. „Vor fi dezvoltari rezidentiale, dar pe terenuri care au fost achizitionate cu ceva timp in urma la preturi mai bune“, spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Preturile terenurilor au crescut spectaculos. „Terenurile pentru casa situate in jurul Bucurestiului s-au scumpit, in unele zone, chiar si cu 50%. In Bucuresti, proprietarii unor astfel de terenuri nu tin cont ca pe terenul lor poti sa construiesti doar o casa si cer preturi similare cu cele pe care poti sa faci un bloc, iar preturile pentru aceste terenuri au stagnat“, spune Gabriel Urse, consilier imobiliar in cadrul departamentului Terenuri al companiei Euroest.

Citeste si:

Preturile terenurilor de langa Bucuresti difera in functie de suprafata parcelei. In sud, la Jilava, in cazul unei parcele de 600-1.000 de metri patrati, teren intravilan, cu utilitati, pretentiile proprietarilor urca la 150-250 de euro/mp. In cazul parcelelor mai mari, preturile scad sub 100 de euro/mp. In comuna Berceni, o parcela de pana in 1.000 de metri patrati se vinde cu 90-110 euro/mp.

In Popesti-Leordeni, cu greu mai poate fi gasita o suprafata de teren care sa coste mai putin de 90-100 de euro/mp. Pretul mediu este de 150 de euro/mp. Pentru un lot de 500-600 de metri patrati in localitatea Vidra se vor plati in jur de 60-70 de euro/mp. In est, in Pantelimon-sat, pretul este de 110-170 de euro/mp, in functie de utilitati. Preturile sunt mai mici in Branesti, unde se poate gasi un teren cu 60-90 de euro/mp. In nord, in Pipera, se ajunge la 300-1.500 de euro/mp, in Otopeni, pretul este de 100-170 de euro/mp. Mai accesibile sunt terenurile din Corbeanca, unde pretul este de 90-150 de euro/mp.

Agentii imobiliari sustin ca investitorii sunt tot mai atrasi de terenurile extravilane. In prezent, conform companiei EuroMetropola, loturile extravilane din Ilfov sunt scoase la vanzare cu preturi/mp de minimum un euro, adica 10.000 de euro/ha.