Cartierul West End din Londra a fost desemnat, inca o data, cea mai scumpa piata de birouri din lume, in timp ce Moscova urca pe locul al doilea in top, arata un raport bianual intocmit de CB Richard Ellis, citat de Wall-Street.
In timp ce Londra ramane cea mai scumpa piata pentru birouri (299,54 dolari/mp in cartierul West End ), Moscova sare pe locul doi in clasament cu 232,37 doari/mp, potrivit ultimului raport al companiei CB Richard Ellis (CBRE). Inner Central Five Wards din Tokio, Nariman Point din Mumbai si Outer Central Five Wards din Tokio completeaza primele cinci pozitii din topul celor mai scumpe piete.

In Bucuresti, nivelul mediu al chiriilor pentru birouri de clasa A a inregistrat o crestere usoara in 2007, ca urmare a lipsei spatiilor disponibile, incadrandu-se intre 18-21 euro/mp/luna, variind in functie de momentul semnarii contractelor de inchiriere/preinchiriere, de locatia cladirii, precum si de aria tranzactionata. In zonele centrale, pentru suprafete reduse s-au inregistrat cele mai mari valori ale chiriei, 22-24 euro/mp/luna, in timp ce in zona de nord nivelul a fost intre 18-20 euro/mp/luna.

Spatiile de birouri din zona Pipera si de vest a Bucurestiului s-au inchiriat cu 15-17 euro/mp/. Nivelul chiriei spatiilor de birouri de clasa A din zona centrului de afaceri Bucurestiului ("prime rent") este comparabil cu cele din capitalele din Estul Europei, cu exceptia Varsoviei. Daca livrarile anuntate pentru anii urmatori-440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009-se vor concretiza, la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1.950.000 mp.

Potrivit aceluiasi raport, orasul Ho Chi Minh City a inregistrat cea mai rapida rata de crestere a costurilor de ocupare de-a lungul acestei perioade, cu un procent de pana la 94%. Moscova s-a apropiat rapid cu un procent de crestere de 93%, urmata de Singapore cu 86%. I

La nivel global, 88% din cele 173 de piete pentru birouri monitorizate au inregistrat costuri de ocupare mai mari. Cu niste costuri de ocupare aproape duble, Moscova a urcat patru pozitii pana pe locul al doilea cu 232,37 dolari. Centrul Manhattan-ului a ramas cea mai scumpa piata din America de Nord, cu un pret de 103,43 dolari si s-a plasat pe locul al 13-lea la nivel mondial.

Raportul CBRE include pietele internationale cu cele mai mari si cele mai rapide cresteri de ocupare pe o perioada de 12 luni, pana la 31 martie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.