Cu toate ca suntem deja la jumatatea anului, autoritatile nu au elaborat inca normele de aplicare a prevederilor privind plata TVA pe tranzactiile imobiliare

Din banii adunati la nunta, doi tineri casatoriti au dat avansul pentru un credit ipotecar, cu care si-au luat, anul trecut, un apartament intr-un bloc in constructie. Anul acesta, tinerii sau trezit ca dezvoltatorul proiectului le cere sa plateasca si taxa pe valoarea adaugata (TVA) in valoare de 19% din costul apartamentului. Cu toate ca-si doresc mult noua locuinta, ei nu mai au banii necesari pentru a plati in plus la pretul apartamentului si nici nu mai pot lua un imprumut de la banca, din cauza ca s-au indatorat deja prea mult.

Acest caz nu este singular. In aceasta situatie dificila se gasesc multe persoane care au incheiat contracte sau antecontracte de vanzare-cumparare cu dezvoltatori de proiecte imobiliare persoane fizice. Dupa modificarile Codului Fiscal de anul trecut, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008, dezvoltatorii pusi in situatia sa plateasca TVA pe tranzactiile imobiliare isi muta aceasta povara fiscala pe spatele cumparatorilor de apartamente.

Legea, sub semnul intrebarii
Modificarile legislative nu sunt inca batute in cuie. Camera Deputatilor, care este decizionala in acest caz, nu a votat inca Ordonanta de Urgenta 106/2007 care contine schimbarile Codului Fiscal.
In plus, prevederile fiscale in vigoare sunt foarte neclare si lasa loc la interpretari, acuza contabilii. „Nimeni nu stie exact cand o persoana fizica ar trebui sa se inregistreze ca platitor de TVA sau pe ce criterii va hotari ANAF ca va plati cineva TVA“, spun acestia.

Potrivit legii, o persoana fizica e obligata sa plateasca TVA pentru tranzactie daca aceasta are „caracter continuu“. Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor spun ca persoanele fizice nu trebuie sa plateasca TVA atunci cand vand constructii sau terenuri pe care le-au folosit in scopuri personale. Adica, indiferent de valoarea bunurilor, daca se poate demonstra ca nu au fost cumparate pentru a fi revandute la un pret umflat, nu se va plati TVA. Este vorba de locuintele personale, casele de vacanta si terenurile mostenite.

Vanzarea ocazionala, scutita de TVA
Nu platesc impozit nici persoanele fizice care vand ocazional un imobil. „Din punct de vedere fiscal, operatiunile au caracter de continuitate atunci cand nu pot fi considerate operatiuni ocazionale. Totusi, avand in vedere complexitatea operatiunilor imobiliare, trebuie analizat cu atentie contextul pentru a stabili cu certitudine daca operatiunea este sau nu ocazionala“, precizeaza Finantele.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.