Conform analizei lunare realizata de Colliers Residential Division, BREI-N (Indicele apartamentelor noi) se situeaza la nivelul de 1.909 euro/mp, pastrand nivelul lunii precedente, iar BREI-V ( indicele apartamentelor vechi) inregistreaza o scadere de 5%, coborand de la 1.892 euro/mp in aprilie, la 1.808 euro/mp in luna mai.
BREI ( Bucharest Real Estate Index) a inregistrat in luna mai o valoare de 1.843 euro/mp, cu 45 de unitati sub valoarea din aprilie, continuand trendul oscilant de la inceputul anului. Deprecierea BREI-V a fost cauzata de scaderea numarului de tranzactii pe piata din lunile aprilie – mai si de caracterul subiectiv al preturilor apartamentelor vechi.

In ciuda acestei scaderi cu 2,4%, BREI se mentine peste valoarea inregistrata in ianuarie 2008, de 1.826 euro/mp, iar minimul atins in primele cinci luni este inca destul de departe, BREI mai avand de coborat 67 de unitati pentru a trece acel prag, se arata in analiza Colliers.

Raportat la primul trimestru de anul trecut, se observa o crestere de 34%, respectiv cu 468 unitati. Cresterile procentuale din anii precedenti vor fi mai greu de atins, acestea presupunand cresteri unitare din ce in ce mai mari, In plus, se inregistreaza deja valori mai mici de crestere unitara fata cele din anii precedenti.

In acest moment, singurul sector care a inregistrat o apreciere a preturilor este Sectorul 3, desi cresterea este de suprafata, de doar 2%. Sectorul cu cel mai mare pret/mp ramane Sectorul 1, cu o cota de 2.208 euro/mp, urmat de Sectorul 4, care a inregistrat o valoare de 1.948 euro/mp. Valoarea cea mai scazuta este cea a Sectorului 6, cu putin sub 1.600 euro/mp, in special datorita caracterului omogen al acestui sector, axat in proportie de aproape 100% pe clasa medie a pietei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.