In timp ce Londra ramane cea mai scumpa piata pentru birouri (299,54 dolari/mp in cartierul West End ), Moscova sare pe locul doi in clasament cu 232,37 doari/mp, potrivit ultimului raport al companiei CB Richard Ellis (CBRE). Inner Central Five Wards din Tokio, Nariman Point din Mumbai si Outer Central Five Wards din Tokio completeaza primele cinci pozitii din topul celor mai scumpe piete.

"Costurile de ocupare de pe piata birourilor continua sa sfideze conditiile economice precare si criza creditelor, avand in vedere ca acestea cresc mai repede decat inflatia la nivel mondial. Aceste cresteri de costuri sunt dominate de pietele noi, in plina dezvoltare si sunt determinate atat de dezechilibrul dintre cerere si oferta, cat si de deprecierea dolarului in raport cu monedele locale. Pe unele piete din aceasta categorie, birourile Clasa A lipsesc cu desavarsire", a declarat Dr. Raymond Torto, Global Chief Economist la CBRE, citat de NewsIn.

In Bucuresti, nivelul mediu al chiriilor pentru birouri de clasa A a inregistrat o crestere usoara in 2007, ca urmare a lipsei spatiilor disponibile, incadrandu-se intre 18-21 euro/mp/luna, variind in functie de momentul semnarii contractelor de inchiriere/preinchiriere, de locatia cladirii, precum si de aria tranzactionata. In zonele centrale, pentru suprafete reduse s-au inregistrat cele mai mari valori ale chiriei, 22-24 euro/mp/luna, in timp ce in zona de nord nivelul a fost intre 18-20 euro/mp/luna.

Spatiile de birouri din zona Pipera si de vest a Bucurestiului s-au inchiriat cu 15-17 euro/mp/. Nivelul chiriei spatiilor de birouri de clasa A din zona centrului de afaceri Bucurestiului ("prime rent") este comparabil cu cele din capitalele din Estul Europei, cu exceptia Varsoviei. Daca livrarile anuntate pentru anii urmatori-440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009-se vor concretiza, la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1.950.000 mp.