Criza fortei de munca in constructii are un efect direct asupra evolutiei pietei imobiliare, ducand la intarzieri ale proiectelor si la costuri din ce in ce mai mari pentru dezvoltatori, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop

„Criza fortei de munca in constructii are un impact major asupra sectorului imobiliar, conducand la o mare presiune ce se exercita asupra firmelor de contructie serioase, care nu fac fata sau chiar refuza lucrari. Toate acestea genereaza disfuctionalitati si intarzieri in constructia ansamblurilor noi”, explica Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

Potrivit datelor Patronatului Societatilor din Constructii, deficitul de forta de munca din sectorul constructiilor este estimat la circa 170.000 de muncitori., insa tot mai multi romani aleg calea strainatatii. Daca un muncitor in constructii castiga, in Romania, 300 - 400 de euro, iar in Italia aproximativ 1.000 de euro lunar, este normal ca forta de munca autohtona sa migreze spre tarile unde se castiga de pana la trei ori mai mult.

Criza din contructii nu inseamna doar disfuctionalitati si intarzieri, ci si costuri din ce in ce mai ridicate pentru dezvoltatori: cresterea costurilor cu forta de munca si cresterea alarmanta a preturilor materialelor de contructii.

„In conditiile in care cererea de locuinte de pe piata este nesatisfacuta si inca in asteptare, lipsa fortei de munca intarzie finalizarea proiectelor si, astfel, se exercita o presiune destul de mare asupra chiriilor si a costurilor privind constructiile. Chiar daca urmeaza aceasta perioada de vara si concedii in care ritmul vanzarilor incetineste, multi dintre dezvoltatori au in vedere acordarea de discouturi sau promotii. Estimam ca din toamna preturile locuintelor noi vor incepe sa creasca, intr-un ritm mai temperat, cei drept, de aproximativ 5-10%”, sunt de parere consultantii Esop.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.