Cifrele oferite de marile companii imobiliare arata ca vanzarile de locuinte noi au scazut in acest an comparativ cu anul trecut. Acelasi trend se manifesta si pe piata apartamentelor construite inainte de 1989, cu mentiunea ca in cazul acestora se constata un declin inca de anul trecut, cand s-au vandut mai putine unitati locative decat in 2006.

In cazul pietei locuintelor noi, analistii estimeaza ca scumpirea terenurilor si a materialelor de constructie nu permite o scadere a preturilor. Dezvoltatorii vor apela insa la diverse oferte pentru a-si promova locuintele. In cazul apartamentelor vechi se asteapta o scadere a preturilor.
Vanzarile de apartamente vechi au scazut inca din anul 2007.


Potrivit unui raport realizat de compania imobiliara Colliers, in anul 2006 s-au vandut 17.780 de apartamente vechi, in vreme ce in 2007 s-au inregistrat cu peste 1.000 de tranzactii mai putin pe acest segment al pietei: 16.700. Principalele motive luate in considerare de specialisti sunt cresterea preturilor acestor locuinte, care au ajuns sa coste aproape cat cele noi, reducerea cererii solvabile, dar si cresterea ofertei de locuinte noi. Agentii imobiliari, dar si evaluatorii remarca inca de acum doua luni o ieftinire a acestor locuinte.

„Pe piata apartamentelor vechi se poate vorbi despre o stagnare si chiar o scadere a valorii locuintelor cu pana la 10%. Procentul difera insa in functie de calitatea apartamentului“, spunea Adrian Crivii, managing partner in cadrul companiei de evaluare imobiliara Darian. Acesta adauga ca evolutia pretului este afectata de pozitia apartamentului, de etaj, de calitatea finisajelor, de aspectul scarii blocului sau de starea instalatiilor. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult si in prezent agentii spun ca se realizeaza foarte putine tranzactii. Cei de la Colliers spun ca preturile apartamentelor vechi cunosc fluctuatii de 10-15%.

Citeste si:

Nici piata apartamentelor noi nu a evoluat asa cum se asteptau jucatorii. „Numarul tranzactiilor cu locuinte noi a scazut cu 30-50%“, spune Ilinca Paun, directorul Departamentului rezidential al Colliers International. In ultimul trimestru al anului trecut s-au vandut in Capitala 2.600 de locuinte noi, in vreme ce in primul trimestru din acest an s-au vandut 2.000 de unitati rezidentiale. In aprilie si mai s-au comercializat alte 500 de locuinte, sustin specialistii Colliers.

Dintre acestea, 55% au fost cumparate de catre utilizatorii finali, iar 45% de investitori. Cifrele se refera la vanzarea de apartamente noi situate in ansambluri rezidentiale cu mai mult de 200 de apartamente. Si numarul proiectelor lansate in acest an este mult mai mic, comparativ cu cel al ansamblurilor anuntate anul trecut.