Amenajarea gradinii cu o firma costa, in functie de complexitatea lucrarii, intre 4 si 12% din valoarea totala a investitiei

Cresterea numarului de vile construite in apropierea Capitalei a dus la o marire a cererii pentru servicii profesioniste pentru amenajarea gradinii. Cei care nu au suficienti bani apeleaza la propria imaginatie pentru amenajarea gradinii. La amenajarea unei gradini este necesar sa se stabileasca dinainte pasii care trebuie urmati pana la produsul final. Pentru inceput, se precizeaza care va fi destinatia gradinii, in functie de preferintele fiecarui proprietar.

Gradina poate fi loc de luat masa, drept pentru care spatiul va necesita mobilier pentru servirea mesei, gratar, iar pentru timp urat este indicata montarea unui foisor, a unui chiosc. Spatiul verde mai poate fi loc de joaca pentru copii si atunci gradina va trebui dotata cu un mobilier specific de unde nu trebuie sa lipseasca leaganul, piscina si, de ce nu, casuta din copac.

Dupa ce s-a stabilit destinatia pe care proprietarul doreste sa o dea spatiului verde, urmeaza amenajarea propriu-zisa a gradinii. „Amenajarea unei gradini este o poveste lunga, plina de tot soiul de capcane, cu suisuri si coborasuri, dar de cele mai multe ori plina de farmec si incununata cu un final frumos“, ne-a spus Flavia Rotaru, designer in cadrul firmei Romantic Garden, adaugand ca in amenajare intervin o serie de factori, de la vecinatati, microclimat, sol pana la armonia de culori atat a gradinii, cat si a unitatii casa-gradina. „Intr-o amenajare profesionista se tine cont si de casa.

Daca locuinta este construita in stil rustic, se va alege o gradina naturala. La o amenajare neprofesionista se aleg plantele, dupa care gradinarul le asaza cum il taie capul“, ne-a spus Cosmin Coman, peisagist al firmei CMD Design Proiect. Stilul care se potriveste casei rustice este cel cu linii curbe, cu ridicaturi de teren, precum si cu jocuri de piatra, caderi de apa etc. In cazul in care casa este construita in stil modern, gradina va trebui sa fie amenajata in stil minimalist, adica amenajarea se va face cu linii drepte, gradina trebuind sa contina jocuri de texturi, precum si materiale moderne gen inox.
Pretul de amenajare a unei gradini variaza in functie de suprafata si de plantele alese de proprietar.

„Pretul pentru o amenajare minima porneste de la 1.500 de lei si poate ajunge si la 10.000 de euro“, ne-a spus Ana Grigoriu, manager Brisk Plant Decor. Amenajarea cu pret minim inseamna semanarea unui gazon cu seminte si indreptarea terenului. O amenajare mai complexa poate ajunge si la 15.000 de euro. Pentru aceasta, proprietarul se va mandri cu plante speciale de import cum ar fi brazi argintii, al caror pret in functie de marime poate ajunge si la 3.000 de lei bucata, artari japonezi, tuia etc.

Amenajarea mai prevede construirea de cascade, jocuri de apa, dar si un sistem de irigare care poate costa si 2.000 de euro, gazon rulouri, pe care nu trebuie sa il mai astepti sa creasca, precum si alpinariu. Alpinariul se confectioneaza din roci, poate avea forma de movila, peste care se adauga diverse plante. Alti specialisti spun ca pretul unei gradini nu poate fi estimat. „Nu se poate spune exact cat va costa amenajarea unei gradini, pentru ca, din punctul meu de vedere, fiecare gradina este unica si are elemente bine stabilite care o definesc“, a adaugat Flavia Rotaru.

In schimb, reprezentantul Romantic Garden spune ca o gradina mai ieftina inseamna ca plantele mari, respectiv, mai scumpe sa fie imbinate cu plante mai mici, care cresc repede, astfel incat sa se creeze un echilibru. In cazul in care banii nu sunt o problema se pot sari cateva etape, iar gradina poate fi dotata direct cu copaci si plante care au ajuns deja la maturitate, fara ca proprietarul sa le mai astepte sa creasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.