Daca sectorul constructiilor din Romania intra in declin, economia ar putea fi lovita de o „aterizare dura“, au avertizat ieri reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

„Ne asteptam la o incetinire a cererii pe piata locala si consideram ca economia va urma un scenariu de aterizare lina. (...) Daca activitatea din sectorul constructiilor, care reprezinta motorul de crestere al acestei economii, va inregistra un declin, exista posibilitatea unei aterizari dure“, a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentant regional al FMI, citat de Mediafax.
Un scenariu de aterizare lina inseamna sa evitam recesiunea fara ca inflatia sa creasca. Aterizarea dura ar implica recesiunea economica din cauza incercarilor autoritatilor de a reduce inflatia.

Reprezentantii FMI vor revizui in urcare estimarile privind cresterea economica din Romania, dupa ce au anticipat, in aprilie, o crestere economica de 5,5% in 2008. Revizuirea vine dupa anuntarea unei majorari a produsului intern brut cu 8,2% in primul trimestru.