Business 6 Iunie 2008 00:17
In primul trimestru al acestui an, volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in comparatie cu anul precedent, iar specialistii motiveaza acest fenomen prin scepticismul cumparatorilor

Potrivit consultantului imobiliar al companiei Esop, Irina Petrescu, la nivelul Capitalei, cererea de locuinte noi nu numai ca nu a scazut, dar a inregistrat o crestere semnificativa de la inceputul anului, dar, cu toate acestea, numarul tranzactiilor imobiliare a scazut.

"Oamenii au in continuare nevoie de case, iar deficitul de locuinte noi este inca existent si are valori mari. Exista, intr-adevar, in acest moment, un numar impresionant de proiecte rezidentiale in derulare, dar foarte putine dintre ele au fost deja date in folosinta, iar finalizarile anuntate pentru sfarsitul acestui an vor rezolva problema intr-un procent mic", a mai precizat Petrescu in comunicat.

Oamenii au nevoie de locuinte, dar cand e vorba de achizitionarea uneia devin mai neincrezatori si asteapta scaderea preturilor. "Bucurestenii au in continuare aceeasi nevoie de case, dar le e teama sa cumpere, sau asteapta minunea mult vehiculata a scaderii preturilor. Asadar, piata imobiliara se confrunta cu un mare scepticism din partea clientilor in acest moment. Pe de o parte, ei nu vor sa plateasca o suma pe o locuinta al carei pret ar putea scadea, iar pe de alta parte, avand exemplele catorva proiecte cu dezvoltatori mai putin seriosi, au dezvoltat o doza de neincredere intre ceea ce cumpara pe hartie si ceea ce li se ofera la sfarsit", se mai arata in comunicat. Potrivit oficialului Esop, neincrederea cumparatorilor este bazata si pe faptul ca "de-a lungul timpului (cel putin in ultimul an) s-au scris pagini intregi despre cat de neseriosi sunt dezvoltatorii, cate promisiuni fac si cat de putine respecta. De aceea, nu ne confruntam de fapt cu o criza a pietei, ci cu un client mult mai pesimist si sceptic, care sta si asteapta sa se intample o minune".

Pana in toamna, cresteri de 5 pana 10% la pretul locuintelor
Clientii presupun ca va fi o scadere a preturilor la locuintele noi, dar aceste presupuneri sunt nefondate deoarece scaderile nu au de unde sa vina. Din moment ce pretul terenurilor creste, pretul materialelor de constructie creste alarmant, forta de munca in constructii e in continuare o problema si creste si ea ca si cost si, mai mult decat atat, bancile care finanteaza proiectele impun conditii din ce in ce mai severe. Deci, mai degraba ne putem astepta la o crestere a preturilor decat la o scadere.

“Asadar, avand in vedere cererea de pe piata nesatisfacuta si in asteptare, presiunea exercitata de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructiile, credem ca e greu de crezut ca in toamna vor scadea preturile. Dimpotriva, analizele noastre sugereaza, pana in toamna, cresteri de 5 pana 10% la pretul locuintelor“, a declarat Petrescu.

Situatia actuala din real estate-ul bucurestean
In momentul de fata, cererea de rezidentiale din Bucuresti este departe de a fi acoperita prin oferta existenta, prin urmare investitorii si dezvoltatorii inca vad o piata demna de exploatat, motiv pentru care construiesc in continuare locuinte.

Majoritatea ansamblurilor rezidentiale nou construite au grija sa respecte cele mai inalte standarde internationale in privinta constructiei si a sigurantei, atat pentru ca asa cer normele europene, cat si pentru ca anteprecursorii lor au lasat in urma cateva exemple negative, dar demne de amintit.

Bucurestenii au nevoie de case, vor sa-si cumpere o locuinta a lor si sunt atenti la intreaga evolutie a acestui fenomen impresionant, constructia de locuinte noi. Ba chiar sunt atat de atenti, incat iau in seama fiecare zvon, fiecare parere, fiecare idee si, mai ales, fiecare articol aparut in presa, in speranta - fireasca de altfel - ca ar putea transforma achizitia locuintei lor intr-o afacere sau, cel putin, ca ar putea gasi un apartament considerabil mai ieftin fata de preturile vehiculate in piata de profil. Asadar, citesc, asculta, intreaba si, mai nou, asteapta.

Dezvoltatorii si promotorii trebuie sa convinga prin seriozitate
O solutie, la combaterea scepticismului clientilor, pe care o propune reprezentantul Esop este o atentie si o seriozitate mai mare din partea dezvoltatorilor si a promotorilor. "In ceea ce priveste dezvoltatorii si promotorii proiectelor, ei au o misiune mult mai grea de acum incolo: trebuie sa fie atenti la ceea ce promit, sa fie atenti la orice detalii atat in ceea ce priveste constructia, cat si partea juridica (contracte, anexe, acte), tot ceea ce tine de procesul achizitiei unei case. Mai mult decat oricand, ei trebuie sa convinga prin seriozitate”.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.