Business 27 Mai 2008 17:41
Piata imobiliara trece in momentul de fata printr-o perioada proasta, insa cu toate acestea preturile locuintelor vechi nu vor scadea, a declarat luni pentru NewsIn, reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
"In Bucuresti sunt circa 800.000 de locuinte, si nu avem statistici atat de bune care sa ne arate pe anumite zone ca au scazut sau nu preturile. Nu ne putem baza pe datele unei companii si nu impartasesc opinia celor care spun ca preturile apartamentelor vechi sunt in scadere. Ba mai mult, cred ca pana la sfarsitul anului preturile apartamentelor vechi vor cunoaste o crestere moderata si ma bazez pe mai multi factori cand spun acest lucru", a spus pentru NewsIn Zilisteanu.

Acesta sustine ca in 2007 au fost date in folosinta doar circa 1.000 de locuinte noi, iar oferta noua din 2008 nu acopera lipsa de locuinte din piata. In plus, din pricina ratarii tintei de inflatie si a conjuncturii internationale, BNR a crescut dobanda de refeinta, iar bancile comerciale au facut acelasi lucru, fapt care i-a afectat pe cei interesati de credite.

"Creditele sunt mai scumpe, iar cei care doreau sa cumpere o locuinta noua nu prea isi mai permit, iar tendinta este de deplasare catre piata locuintelor vechi. In aceste conditii va exista o presiune tot mai mare pe locuintele vechi si nu vor scadea preturile, ba dimpotriva vor creste moderat pana la sfarsitul anului", a adaugat, reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Potrivit lui Zilisteanu, in acest an "s-a prelungit iarna in domeniul imobiliar (n.r. iarna nu se realizaeza prea multe tranzactii imobiliare), insa acest lucru nu va mai continua mult". Analistul sustine ca atata timp cat va exista un dezechilibru evident intre cerere si oferta preturile nu vor inregistra scaderi.
Reprezentantii MagazinulDeCase.ro. au declarat luni ca in urma unei analize efectuate, preturile apartamentelor vechi din anumite zone ale Capitalei vor inregistra scaderi cu 20-25% pana in toamna dupa ce aceasta piata a ajuns la o supraoferta, iar diferenta intre pretul de strigare si cel tranzactionat a atins 15% in I trimestru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.