Business 23 Mai 2008 01:56
Avand in vedere faptul ca oferta autohtona de locuinte va acoperi cererea in termen de 32 de ani, Romania se situeaza pe ultimul loc intr-un top intocmit de UniCredit Tiriac Bank in functie de timpul necesar pentru ca piata imobiliara sa ajunga la saturatie.

Clasamentul include noua tari din Europa Centrala si de Est: Rusia, Croatia, Ungaria, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Slovacia, Cehia si Romania.

Rusia va ajunge la saturatie in 11 ani, Romania in 32 de ani
Potrivit unui studiu al UniCredit Tiriac Bank, oferta de locuinte din Romania va ajunge sa acopere cererea in termen de 32 de ani, din acest punct de vedere tara noastra situandu-se pe ultimul loc dintr-un total de noua tari din Europa Centrala si de Est. Pe locul opt se situeaza Cehia, unde piata imobiliara va ajunge la saturatie in 26 de ani, pe locul sapte se situeaza Slovacia, unde piata imobiliara va ajunge la saturatie in 21 de ani, iar pe locul sase se situeaza Bulgaria, unde piata imobiliara va ajunge la saturatie in 19 ani. ën Ucraina, ocupanta pozitiei a cincea, oferta va acoperi cererea de locuinte ”ntr-o perioada de 17 ani. Locurile patru si trei apartin Ungariei si Poloniei, care necesita 14 ani pentru ca piata sa fie saturata, in vreme ce locul doi apartine Croatiei, care necesita 13 ani pentru ca piata sa fie saturata. Rusia conduce clasamentul, cererea de locuinte din aceasta tara urmand sa fie acoperita de oferta in doar 11 ani.

Un sfert dintre romani intentioneaza sa cumpere o proprietate imobiliara in urmatorii zece ani
“Numarul de ani inainte de atingerea nivelului de saturatie pe piata de proprietati este calculat ca fiind raportul dintre numarul persoanelor dispuse sa-si cumpere o casa si ritmul de crestere al activitatii de constructii, luand in considerare ipoteza extrema conform careia toti cumparatorii potentiali vor cauta locuinte noi", se precizeaza in studiul UniCredit Tiriac Bank. In Romania, in perioada 2005-2007, au fost finalizate in medie 1,8 locuinte la o mie de locuitori, in conditiile in care aproape un sfert dintre romani intentioneaza sa cumpere o proprietate imobiliara in urmatorii zece ani, principalul scop al achizitiei fiind uzul personal. Conform calculelor bancii, bazate pe datele Institutului National de Statistica privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populatie isi permite sa cumpere o locuinta, din surse proprii sau credit.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.