Business 22 Mai 2008 23:43
Investitorii straini nu au mai achizitionat nici un teren de mai mult de trei luni, desi preturile terenurilor au scazut in ultimele sase luni cu 15-20 de procente. Si pe piata apartamentelor vechi se simte o stagnare a vinzarilor si o usoara scadere de pret.
Criza imobiliara plecata din SUA a ajuns si-n tara noastra, dupa ce a atins Spania si Anglia. Primele efecte se simt deja. Tranzactiile cu terenuri mari specifice dezvoltarilor imobi­liare au stagnat, spune Ilinca Paun, directorul Departamentului rezidential al companiei Colliers. In ultimele luni nu s-a mai facut nici o mare tranzactie, ceea ce arata ca investitorii stau rezervati in aceasta perioada in care costul finantarilor a crescut foarte mult, ca efect al crizei mondiale. Si analistii CBRE/Eurisko apreciaza ca preturile terenurilor vor inregistra, pentru prima data, o scadere in anumite zone. “Pentru prima data in ultimii ani, in 2008, am vazut o stagnare si chiar o scadere a preturilor pe anumite segmente. Terenuri care erau scoase la vinzare la sfirsitul anului trecut, in 2008 au inregistrat scaderi ale pretului. Speculatorii s-au confruntat cu cresterea foarte mare a preturilor terenurilor, nivel pe care dezvoltatorii nu-l mai platesc, deoarece nu mai este rentabil”, a declarat Adrian Nicolescu, manager-valuation advisory departament al companiei CBRE/Eurisko. El a apreciat ca, in unele zone, pretul te­re­nu­rilor s-a redus cu pina la 20% in ultimele sase luni.

REZIDENTIAL. Aparent, criza nu se simte pe piata rezidentiala din Romania, dar aceasta are efecte ascunse. Dezvoltatorii lanseaza inca foarte multe cartiere rezidentiale, pentru ca au deja terenurile achizitionate si finantarile obtinute inca inainte de a incepe criza. “Pregatirea unui proiect du­rea­za intre 6 si 12 luni, asa ca proiectele care se lanseaza acum au fost demarate inainte de inceperea crizei”, a declarat Ilinca Paun.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.