Specialistii afirma ca preturile solicitate pentru spatiile locative din Capitala au depasit capacitatea financiara a populatiei si se asteapta ca, odata cu cresterea ofertei, acestea sa revina la un nivel acceptabil. Potrivit datelor, din 2001 pana in 2007, acestea au crescut cu aproape 500%, majorare incurajata de oferta insuficienta. La finele anului trecut, locuintele vechi ajunsesera la un pret de 2.200 de euro/mp, in timp ce apartamentele noi, din zonele centrale, costau 1.500-4.000 de euro/mp.

Acest lucru se va schimba insa odata cu ridicarea noilor constructii, spun economistii. „La finele lui 2007 erau finalizate circa doua locuinte noi la mia de locuitori. Daca luam insa in considerare numarul de locuinte in curs de executie, cifra este de 5,6 locuinte la mia de locuitori, nivel mai apropiat de media din Uniunea Europeana, de 7 locuinte la mia de locuitori“, a explicat Rozalia Pal, economist-sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank. De altfel, 2007 a fost primul an in care s-au livrat pe piata proiecte rezidentiale cu peste 200 de unitati.

Cererea, acoperita in 32 de ani
Oferta de locuinte din Romania va ajunge sa acopere cererea abia in urmatorii 32 de ani, fapt ce ne plaseaza pe ultimul loc dintre cele noua tari din Europa Centrala si de Est. Rusia, de exemplu, va ajunge la saturatie in 11 ani, Croatia in 13 ani, iar Ungaria si Polonia - in 14 ani. Si in Bulgaria, oferta va acoperi cererea de locuinte in 19 ani. Acest numar a fost calculat ca fiind raportul dintre persoanele dispuse sa-si cumpere o casa si ritmul de crestere al activitatii de constructii, luand in considerare ipoteza ca toti cumparatorii potentiali vor cauta locuinte noi.