Business 22 Mai 2008 16:12
Miile de hectare de teren valoros, pe care au functionat candva cazarmi militare, devin tinta dezvoltatorilor imobiliari si a unor interese politice, in timp ce Ministerul Apararii nu are nici macar bani pentru a le evalua, recunoscind ca acestea au ajuns pe mana hotilor de fier vechi.

Programul de restructurare a armatei, proiect inceput in 1997, inca de pe vremea presedintelui Emil Constantinescu, reprezinta unul dintre principalele obiective asumate de Romania dupa aderarea la Alianta Nord-Atlantica. O consecinta este desfiintarea si dezafectarea mai multor unitati militare, a caror valoare pe piata imobiliara a crescut, intre timp, de sute de ori.

Potrivit informatiilor MAp furnizate la solicitarea Agentiei NewsIn, in prezent, in urma activitatilor de "restructurare si reorganizare a armatei", in administrarea ministerului se regasesc 131 de cazarmi militare. 11 imobile, care apartineau ministerului, au fost cedate deja la solicitarea administratiilor locale.

Unitatile militare dezafectate sunt amplasate in diferite localitati, pe tot cuprinsul tarii: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Ploiesti, Arad, Satu-Mare, Craiova, Resita, Bacau, Targu-Mures, Alba-Iulia etc.

Desi reprezentantii ministerului nu au putut preciza la cat se ridica valoarea acestor unitati, expertii imobiliari afirma ca sumele pentru care ar putea fi vandute miile de hectare de teren intravilan, pe care se intind cladirile armatei, ar depasi cateva miliarde de euro. "Din punctul de vedere al constructiilor, aceste cazarmi nu valoreaza doi bani, pentru ca sunt cladiri vechi, construite prin anii '50. In schimb, devin foarte atractive pentru terenul pe care sunt construite. In general, cazarmile ocupa suprafete mari de teren, multe dintre acestea chiar in intravilan, si, din acest motiv, au devenit foarte cautate pe piata imobiliara", a declarat, pentru NewsIn, Radu Zilisteanu, expert imobiliar.

Totusi, MAp nu s-a aratat deloc interesat de evaluarea acestor unitati, potrivit chiar informatiilor furnizate NewsIn. Astfel, ministerul recunoaste ca "nu s-au cheltuit sume" in acest sens.

Situatia isi poate gasi o explicatie in situatia legislativa actuala. Conform Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, Ministerul Apararii nu poate instraina imobile, si ca atare, nu a vandut cazarmile si nici parti din acestea si nici nu a realizat vreun venit din aceasta activitate. Practic, singurul profit pe care l-a avut Map de pe urma dezafectarii cazarmilor a fost valorificarea echipamentelor si dotarilor cu care erau inzestrate acestea, in urma unor programe, derulate prin intermediul Romtehnica.

Dar care ar fi interesul pentru cazarmile armatei?

Raspunsul la aceasta intrebare pare sa vina din partea agentilor imobiliari, care si-au manifestat de nenumarate ori interesul pentru cumpararea terenurilor armatei. "Din cate stiu eu, pana acum, nu a fost vanduta nicio cazarma catre vreun agent imobiliar, insa interes exista pentru acestea. E mai greu sa cumperi de la armata, dar, in viitor, sunt convins ca se va ajunge si in aceasta etapa. Deocamdata, nu s-a putut, pentru ca sunt si multe proceduri care trebuie urmate", a declarat, pentru NewsIn, Radu Zilisteanu, expert imobiliar.

Zilisteanu a mentionat ca, pe langa amplasamentul in zone intravilane bune, "plusul de interes" manifestat de dezvoltatorii imobiliari pentru cazarmile dezafectate ar veni si din faptul ca acestea au deja instalate toate utilitatile, nemaifiind necesare cheltuieli suplimentare.

Un exemplu ar putea sa il reprezinte proiectul dezvoltat de consortiul belgian Dexia-Robelco, care ar trebui sa se ridice la valoarea de peste 200 de milioane de euro. Acesta prevede construirea unui hotel de patru stele, a unui camin de garnizoana modern si a unui ansamblu multifunctional pe terenurile MAp, situate in Drumul Taberei, din Capitala.

Lucrarile nu au fost nici pana acum incepute, desi ministerul a concesionat firmei terenul din Drumul Taberei anul trecut. Potrivit proiectului, acesta ar trebui demarat abia in luna septembrie. Perioada de timp de la castigarea contractului pana la inceperea lui, adica mai bine de un an, ar urma sa fie folosita pentru obtinerea autorizatiilor necesare.

In Bucuresti, unde nevoia de terenuri este din ce in ce mai mare, autoritatile arata cu degetul spre Ministerul Apararii. Razvan Murgeanu, viceprimarul general al Capitalei, afirma ca edilii au cerut, in 2007, sa preia cazarmile militare dezafectate din Bucuresti pentru a dezvolta proiecte sociale. “Stiu ca Adriean Videanu a facut o cerere catre minister inca de anul trecut, insa nici pana acum nu a primit vreun raspuns”, a declarat, pentru NewsIn, Razvan Murgeanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.