CBRE|Eurisko: Vom asista la un declin al ritmului de crestere a preturilor la locuintele noi "In comparatie cu 2006, anul trecut preturile au crescut in medie cu 20-50% in majoritatea zonelor datorita cresterii preturilor de vanzare la terenuri, al materialelor de constructie si al mainii de lucru calificate precum si in functie de unicitatea locatiei, priveliste spre lac sau padure, finisaje si facilitati oferite. Pentru 2008, pe segmentul rezidential estimam o scadere a ritmului de crestere a preturilor", a declarat managerul departamentului de evaluare al CBRE Eurisko, Adrian Nicolescu.

Reprezentantul CBRE Eurisko mai spune ca 2008 va fi anul in care vor fi finalizate mai multe ansambluri rezidentiale si va marca inceputul concurentei reale pe aceasta piata. Astfel, in fiecare zona vor fi cel putin 2-3 astfel de complexuri noi, fapt benefic pentru clienti, care pot face astfel comparatii intre oferte. Totodata, potrivit datelor oficiale furnizate de dezvoltatorii imobiliari, in perioada 2008-2009 vor fi finalizate aproximativ 16.000 de locuinte noi in ansambluri rezidentiale.

"Ne pastram rezerve fata de acest stoc din cauza intarzierilor termenelor de livrare precum si a altor factori care pot afecta dezvoltarea proiectelor anuntate. Dezavantajul numarului mare de proiecte care asteapta aprobarea planurilor de urbanism si a avizelor de constructie este ca apar intarzieri mari, care vor amana finalizarea constructiilor si livrarea noilor locuinte", mai spun analistii imobiliari, care arata in ultimul raport al companiei ca in anul 2007 au fost finalizate 1.609 locuinte, din care 88% sunt apartamente si 12% vile.

In ceea ce priveste preturile, ansamblurile rezidentiale pentru clasa medie ajung la 1.300 euro/mp construit fara TVA, cele pentru clasa medie-superioara au preturi de vanzare cuprinse intre 1.300 si 2.500 euro/mp construit fara TVA, iar cele pentru clasa de lux depasesc 3.500 euro/mp construit fara TVA. In top se afla zona Dorobanti, Floreasca, Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff si Soseaua Nordului, unde preturile pentru spatiile rezidentiale noi ajung la 4.000-4.500 euro/mp construit fara TVA.