Business 21 Mai 2008 17:02
Preturile terenurilor au inregistrat in trimestrul I scaderi cu 15% in anumite zone, iar per total, 2008 ar fi primul an in care, daca acestea nu vor scadea in toate zonele, cel putin vor ramane constante in majoritatea, au declarat reprezentantii companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.

CBRE Eurisko: Preturile terenurilor au scazut in anumite zone cu 15% in T1 "Pentru prima data in ultimii ani, in 2008 am asistat la o stagnare si chiar o scadere a preturilor pe anumite zone. Acest lucru se previziona inca din 2006 si 2007 cand speculantii s-au confruntat cu preturile maxime pe care si le putea permite dezvoltatorii. Este vorba despre zonele in care escaladarea preturilor din anii trecuti si-a pus amprenta asupra profitabilitatii investitiilor dezvoltatorilor imobiliari, iar multe terenuri care au fost scoase la vanzare in trimestru IV din 2007 au inregistrat scaderi cu 15% in 2008, altele si chiar mai mult", a declarat Adrian Nicolescu, managerul departamentului de evaluare al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.

Potrivit acestuia, este posibil ca preturile sa creasca in zonele cu potential, unde pot aparea proiecte imobiliare de mari dimensiuni, prin aprobarea unor planuri de urbanism ce schimba caracterul zonei sau prin realizarea unor lucrari de infrastructura, dar si in zonele centrale.

Ultimul raport al companiei arata ca in 2007, cea mai mare achizitie pe piata terenurilor din Bucuresti a fost realizata de Raiffeisen Evolution care a platit 90 de milioane de euro pentru un teren de 110.000 mp, unde urmeaza sa dezvolte un proiect imobiliar mixt compus dintr-o cladire de birouri, un complex rezidential si un hotel.

In ceea ce priveste nivelul preturilor, cea mai mare crestere inregistrata anul trecut a fost in zona cuprinsa intre strada Jandarmeriei-soseaua Gheorghe Ionescu Sisesti-Soseaua Odaii, unde preturile au urcat cu 250-300% fata de anul anterior. Cele mai mari preturi la terenuri sunt in zona Primaverii, 5.000 euro/mp, urmata de Piata Victoriei-Piata Romana cu 4.000 euro/mp si Herastrau si Cotroceni, cu 3.500 euro/mp.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.