Preturile imobilelor de lux din Bucuresti au crescut cu peste 500% in ultimii cinci ani Potrivit analistilor imobiliari, tot mai multe persoane care cumpara proprietatii de lux, de peste 750.000 euro, le achita partial prin credite bancare.

"In urma cu cativa ani, aproape toate imobilele si terenurile high- end intermediate de compania noastra erau achizitionate de cumparatori din fonduri proprii. In ultimul an insa, in general doar 40- 60% din valoarea acestora este achitata din fonduri proprii, restul fiind acoperit prin credite bancare, ceea ce demonstreaza o data in plus faptul ca piata romaneasca preia din ce in ce mai multe caracteristici ale pietelor occidentale", a aratat presedintele companiei imobiliare Perfect Casa, Jeni Dragomir.

Aceasta nu crede ca marile cresteri de preturi reprezinta motivul principal pentru care cei care achizitioneaza imobile de lux recurg din ce in ce mai mult la credite.

"Cred ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani au inteles ca suma pe care ar fi depus-o ca sa achite o proprietate poate fi investita astfel incat sa aduca profituri care depasesc dobanda platita bancii pentru un credit echivalent. In plus, in ultima perioada am constatat o crestere semnificativa a numarului de manageri romani- in general din companii multinationale, carora pachetele salariale pe care le primesc le faciliteaza accesul la proprietati din clasa lux, achizitionate prin credite", a completat presedintele Perfect Casa.