Business 15 Mai 2008 23:23
Asa cum casele au diferite stiluri arhitecturale, si gradinile pot fi de mai multe feluri. „Ideal ar fi ca gradina sa fie o prelungire naturala a casei”, este de parere Cristina Filipovici, specialist amenajari peisajere. Atunci cand temperaturile o permit, gradina poate deveni ca o camera suplimentara de relaxare in aer liber.

Astfel, exista gradinile formale, pe care le putem include intr-un stil anume: englezesc, japonez, baroc etc. sau cele naturale (salbatice), care pot fi rustice, acvatice sau suspendate.

„Atunci cand alegem stilul pe care-l dorim, trebuie sa tinem cont de marimea terenului, de vecinatati, de atmosfera pe care o va avea viitoarea amenajare si, desigur, de buget. Unde spatiul nu ne permite o unitate totala, putem crea colturi speciale de interes in care sa se regaseasca un stil sau o tema aparte”, spune Filipovici, care ne recomanda, in functie de stilul arhitectural al casei, urmatoarele tipuri de gradini:

Gradinile englezesti, poate cel mai adesea pomenite in articolele despre amenajari peisajere, sunt caracterizate de existenta obligatorie a gazonului perfect intretinut, de straturile luxuriante de flori de vara, anuale, de tufe multicolore perene (de exemplu, trandafirii), de prezenta legumelor aranjate cu stil si, nu in ultimul rand, de obiectele decorative (clopote de gradina, vase de piatra, casute pentru pasari), care trebuie sa incline ca aspect spre farmecul timpurilor trecute. Cand spatiul nu ne permite o desfasurare coerenta a acestor elemente caracteristice, putem imita un fragment de gradina englezeasca chiar si intr-o curte mica sau pe o terasa. Importante in ceea ce se doreste a fi o gradina englezeasca sunt elementele care mobileaza locul de relaxare, si anume masa, scaunele comode din materiale naturale (rachita, lemn).

Gradinile baroce sunt de obicei mai sofisticate, incarcate cu multe tipuri de plante cu flori sau frunze decorative. Sunt caracterizate de rigoarea oferita de gardurile vii din buxus, care formeaza desene labirintice in interiorul carora sunt elaborate adevarate opere de arta, in asa fel incat tabloul floral sa fie cat mai variat si indelungat, in functie de succesiunea anotimpurilor.

Gradina asiatica, mai riguroasa, mai pretentioasa, dar nu foarte greu de realizat, trebuie sa se integreze foarte bine spatiului dintre casa si imprejurimi. Elementele specifice sunt aleile din pietris, curgerile de apa si o serie de plante caracteristice.

Cele cu flori, care, in filozofia asiatica, simbolizeaza forta vitala pura, plantele cu frunze decorative (bambus, artar) sau bonsaii de exterior, atat de pretiosi. Aceasta gradina trebuie sa fie decorata cu obiecte de ceramica (vase, statuete Buddha). Pentru a obtine atmosfera intima a unei gradini asiatice veritabile, imprejmuim limitele cu gard viu, liane, arbori. O alta caracteristica a acestor spatii este ordinea care domina si care ofera atmosfera necesara meditatiei.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.