Business 14 Mai 2008 00:16
Avansul imprumuturilor pentru locuinte s-a temperat in luna martie fata de nivelul inregistrat in 2007 In ciuda diminuarii apetitului pentru credite, analistii spun ca nu avem de-a face cu un blocaj pe piata imobiliara.

Imobiliarul nu a intrat, inca, in declin. Analistii spun ca, desi la o prima vedere, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica o posibila stagnare a creditarii pe segmentul imobiliar, in fapt, evolutia din primele trei luni ale anului reprezinta o tendinta normala a pietei. "Trebuie sa avem in vedere faptul ca 2007 a fost un an exceptional pentru activitatea de creditare din Romania, asa ca orice raportare la datele de anul trecut ne putea induce in eroare, indicand o scadere", explica Lucian Anghel, economist-sef la BCR.

Manifestari pe termen scurt
Buletinul lunar al BNR arata ca in luna martie avansul anual al imprumuturilor pentru locuinte, in termeni reali (adica tinand cont de fluctuatiile cursului valutar). s-a temperat usor.

Astfel, in intervalul februarie 2007 - februarie 2008, creditele pentru locuinte au crescut cu 72,81%, in timp ce in perioada martie 2007 - martie 2008 dinamica a fost de 71,97%. Anul acesta, in luna martie, fata de februarie, ritmul de creditare pe segmentul imobiliar a crescut cu 3,62%, usor mai putin fata de valorile de anul trecut. Totusi, nici analistii din mediului bancar si nici specialistii din piata imobiliara nu se arata ingrijorati de aceste statistici. Cu alte cuvinte, o scadere, chiar si una usoara a apetitului pentru creditare, raportata la datele din 2007, nu indica un posibil blocaj pe piata imobiliara. "La urma urmei, o stagnare ar putea fi chiar benefica, pentru ca o crestere a intermedierii financiare cu 10 puncte procentuale, cum a fost cazul anul trecut, nu este sustenabila pe termen lung", spune economistul-sef la BCR.

Unii romani stau in expectativa
Desi creditele imobiliare au devenit din ce in ce mai scumpe, cererea pentru locuinte ramane in continuare ridicata. Asta in ciuda deprecierii leului, inceputa din vara anului trecut, care a contribuit semnificativ la scumpirea imobilelor.

Asa ca, pe langa preturile mai mari in euro, valoarea imobilelor, exprimata in lei, a urcat si mai mult. Analistii spun ca, in aceste conditii, nu este exclus ca o parte dintre romani sa astepte fie scaderea a costului de creditare, fie aprecierea leului. "Pe masura ce preturile cresc, clientii constata ca nu sunt eligibili sa ia un imprumut pentru locuinta. Per ansamblu, intreaga tevatura iscata in jurul pericolului furnizat de riscul valutar a descurajat, intr-o oarecare masura, creditarea in valuta", spune Catalina Constantinescu, analist la ABN Amro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.