„Pe langa caldura care este nedistribuita unitar in casa, cele mai multe apartamente fac igrasie din cauza balcoanelor inchise“, ne-a spus Lucian Bolcas, administratorul site-ului www.

constructii.ro. Balconul inchis si neincalzit, plus rufele puse la uscat si plantele din balcon creeaza umiditate. „Peretii adiacenti si chiar tavanul camerei din care se iese in balcon vor avea igrasie din cauza umezelii create in balcon“, a precizat Lucian Bolcas, adaugand ca, daca balconul mai este inchis si cu geamuri termopan, igrasia este inevitabila.

Vantul rece, de iarna, afecteaza peretii imobilelor. „In Bucuresti, vantul rece de iarna bate de la nord-est. Un perete in calea acestui vant rece, fara izolatie si neincalzit, va fi predispus igrasiei“, a amintit Lucian Bolcas. Proprietarii pot scapa de igrasie prin cinci solutii: metoda termoizolarii cu polistiren a partii exterioare a cladirii, prin vopsele, cu aditivi speciali, prin metoda implantarii anumitor solutii chimice congelate in pereti sau prin cea a implantarii in pereti a unor anozi. Nu toate pot fi folosite si la case, si la apartamente.

Prima metoda indicata atat la case, cat si la apartamentele de bloc este izolarea cu placi de polistiren. Solutia polistirenului lipit pe peretii exteriori este cea mai indicata de catre specialisti, intrucat izoleaza casa si termic, realizandu-se importante economii la factura de caldura. „Placarea cu polistiren costa aproximativ 23-32 de euro metrul patrat, aici intrand si pretul manoperei, si al materialelor, in functie de grosimea polistirenului“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.