Preturile din piata imobiliara romaneasca sunt greu de evaluat din cauza ca nu exista statistici ca in alte state din regiune care sa indice nivelurile reale si exista posibilitatea unei incetiniri a cresterii preturilor si chiar a unei corectii, a spus miercuri reprezentantul FMI pentru Romania.
O astfel de temperare a cresterii preturilor sau chiar corectie ar putea avea loc in cazul scaderii puternice a intrarilor de capital si majorarii dobanzilor din piata, ca urmare a accentuarii inflatiei, a precizat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

"Sigur ca, in alte state din regiune, am observat corectii ale pietei imobiliare, insa e greu de spus daca acest lucru se va intampla si in Romania. Un alt aspect pentru piata din Romania este faptul ca e greu de spus daca preturile din piata reflaecta datele reale", a spus Ansola.

Declaratiile reprezentantului FMI vin dupa dezbateri aprinse despre piata imobiliara romaneasca, generate de intentiile bancii centrale de a crea un indice imobiliar, care sa ia in calcul date culese de la notari.
Saptamana trecuta, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, declarase ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara par exagerate, sunt "de oferta" si ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini.

Luni, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, aprecia ca introducerea ipotecii ca valoare imobiliara va stabiliza preturile pe piata imobiliara si mentiona ca nu vede "semne de oboseala" a acestei piete, desi nu exclude scaderi ale preturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.