Asteptarile investitorilor cu privire la potentialul celor doua orase au dus anul trecut la cresteri-record ale preturilor locuintelor. Un apartament spatios din Ruse poate fi achizitionat cu 60.000 de euro.

Un nou trend in randul cumparatorilor romani de case de vacanta incepe sa se contureze pe piata. Interesati de achizitionarea unei locuinte in afara granitelor pentru a-si petrece concediile, romanii se arata interesati si de orasele bulgaresti de la malul Dunarii, Ruse si Vidin.

Daca pana nu de mult destinatiile favorite pentru achizitionarea unei a doua case erau Grecia sau Italia, preturile foarte mari practicate pe aceste piete i-au determinat pe romani sa isi schimbe preferintele.

O casa de vacanta presupune, in general, multe costuri suplimentare. Intretinerea este cea mai costisitoare, atat financiar, cat si din punctul de vedere al timpului alocat. Dar pentru o astfel de locatie in strainatate costurile cresc direct proportional cu distanta dintre cele doua tari.

Astfel ca majoritatea caselor din Bulgaria sunt achizitionate cu scopul de a obtine profituri in urma revanzarii, spun specialistii. „Este dificil sa intretii o locuinta de vacanta, fie ea chiar din Bulgaria. Cei mai multi romani cumpara cu doar gandul de a specula", spune pentru „Adevarul" Dan Ghibernea, country manager TriGranit Romania.

Tranzactiile imobiliare pe termen scurt, atat de apreciate de romani, gasesc teren fertil si in Bulgaria. In cele doua localitati dunarene, preturile locuintelor au luat un avans considerabil de-a lungul anului trecut.

Vidin, cele mai mari cresteri din Europa
Cele mai mari cresteri pe segmentul rezidential din Europa au fost inregistrate in ultima parte a lui 2007 la Vidin. Aici preturile au crescut cu 67,5%, in timp ce la Ruse cu 54,2%. „Apropierea de granita si apetitul romanilor pentru proprietatile rezidentiale au dus indiscutabil la aceste cresteri", a declarat Gareth Williams, senior research analyst Knight Frank, agentie britanica de consultanta imobiliara specializata pe segmentul rezidential.

O vila din apropierea Vidinului construita pe un teren de 1.500 de metri patrati poate fi achizitionata pentru 18.000 de euro, potrivit unei agentii imobiliare locale. Preturile apartamentelor sunt ceva mai ridicate.

Amplasat central intr-un bloc recent construit, un apartament cu doua dormitoare si o suprafata de 100 de metri patrati costa 56.000 de euro.

Apartamentul ofera un living spatios si o terasa de 17 metri patrati. Preturile sunt similare si in regiunea Ruse. Aici o casa de tara, cu un teren aferent de 1.800 de metri patrati patrati, poate fi cumparata pentru 8.500 de euro. Un apartament cu doua dormitoare este ceva mai scump. Cu o suprafata de 80 de metri patrati, o astfel de locuinta din centrul orasului este evaluata la 60.000 de euro.

Potrivit specialistilor, preturile locuintelor bulgaresti se situeaza inca sub media europeana. Din acest motiv, nu doar romanii sunt interesati de proprietatile rezidentiale din cele doua orase. „Britanicii si irlandezii, dar si rusii sunt cumparatori activi pe aceste piete", subliniaza Williams.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.